Om våren ska råbockarna få vara ifred, enligt Socialdemokrater i Kalmar län. Foto: Kjell-Erik Moseid

Intern S-kritik mot vårbockjakt

Socialdemokrater i Kalmar län protesterar mot vårbockjakten. I en skriftlig fråga som överlämnats till landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg sägs att jakttrycket på råbock i södra Sverige är för stort även utan jakt om våren.

Våren är en tid för återhämtning, inte för jakt. Djuren behöver äta upp sig efter vintern och stärka sig inför födslar och framtida brunst, konstateras i den skriftliga frågan som undertecknats av riksdagsledamot Tomas Kronståhl (S), som överlämnade den personligen till landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i samband med en träff.

 

Riksdagsledamot Tomas Kronståhl (S) vädjar till partikamraten och landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg att ändra tillbaka jakttiden på råbock i södra Sverige. Foto: Privat

Beslutet förvånar

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten uttrycker närmast förvåning över att regeringen vid förra årets jakttidsrevison beslutade om vårjakt på råbock, trots att samtliga Jägareförbundets länsförbund i södra Sverige inte önskade någon vårbockjakt i sin landsända.

”Redan i dag är jakttrycket på råbock i södra Sverige för stort. Ambitionen och målsättningen med jakten måste alltid vara att förvalta viltstammen så att den får en jämn och stabil könsfördelning och förblir motståndskraftig och stark”, heter det.

 

Ökat tryck

Med hänvisning till Jägareförbundets avskjutningsrekommendationer om 50 procent kid, 25 procent hondjur och 25 procent bock, noteras att avskjutningen är snedfördelad även med dagens jakttider. Vårjakt kommer att göra att uttaget av bockar blir ännu högre, vilket medför skada på hela rådjursstammen, sägs det.

”Det är en överhängande risk, för att inte säga ett faktum, att om detta beslut inte ändras så kommer tyvärr alldeles för många att jaga, och inte minst se möjligheten till att sälja troféjakt även på våren. Det kommer att leda till kraftigt ökat jakttryck på råbock.”

 

En vädjan

Skrivelsen avslutas med en önskan om att kunna bedriva en etiskt riktig jakt med långsiktig och stabil förvaltning även i framtiden. Därför vädjar man till ministern att ändra tillbaka jakttiden på hornbärande rådjur i södra Sverige till den tidigare ordningen, med riktad råbockjakt mellan 16 augusti och 30 september.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev