Regeringen kommer inte att ändra i jakttiderna. Beslutet om vårjakt på råbock i södra Sverige står fast. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen ändrar inte på vårbockjakten

Premium

Regeringen gör inget åt Jägareförbundets begäran om att justera jakttiden på råbockar om våren. Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) motiverar det med att erfarenheterna från länen som haft vårjakt under lång tid inte visat någon negativ inverkan på rådjursstammen.

Jägareförbundets länsföreningar i södra Sverige arbetar intensivt för att få förra årets jakttidsbeslut om jakt på råbock om våren ändrat. Bland annat ser man risker med att bockstammen skjuts sönder i län där ägosplittringen är stor och där det finns ett stort intresse från utländska jägare att köpa bockjakter.

Klokt och hållbart

Peter Eriksson, Svenska Jägareförbundets ordförande.

De sydsvenska länsföreningarna har fått internt gehör för sina synpunkter, och i november begärde Jägareförbundets förbundsstyrelse i en skrivelse att regeringen skulle ompröva beslutet, samtidigt som man vill att jaktformen ska finnas kvar i mellersta och norra Sverige.

I samband med att förbundet skickade in sitt yrkande om ändrade jakttider för rådjur, sa förbundsordförande Peter Eriksson:

– Regeringen och riksdag brukar ofta lyfta fram behovet av etik och att jakt ska skötas på ett klokt och hållbart sätt. När jägarna lyfter fram problemen som finns med vårbockjakt borde makthavarna ha lyssnat.

Inga krav

Anna-Caren Sätherberg, (S), landsbygsminister.

Nu står det klart att regeringen inte har för avsikt att gå Jägareförbundet till mötes. Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg säger i ett mejlsvar till Svensk Jakt att det inte finns något krav på att jägare ska jaga råbock, att jakten är frivillig.

– Regeringens jakttidsbeslut bygger på ett gediget och brett förankrat underlag från Naturvårdsverket som även är remitterat av regeringskansliet. Erfarenheterna från de fem län där vårbockjakt har varit tillåtet under de senaste 30 åren visar på ingen dokumenterad negativ inverkan på rådjursstammen, säger Anna-Caren Sätherberg.

Följer utvecklingen

Enligt landsbygdsministern är rådjursstammen stark och livskraftig i alla län. Jakten får enbart bedrivas som smyg- och vaktjakt vilket innebär en liten störning för annat vilt.

– Processen med de nya jakttiderna har varit omfattande och det är viktigt att vi har ett långsiktigt system för ändring av jakttider. Regeringen öppnar för vårbockjakt i fler län med start till våren och vi kommer att följa utvecklingen noggrant, säger Anna-Caren Sätherberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev