9 av 10 skånska jägare tänker inte jaga vårbock, uppger Jägareförbundet Skåne. Foto: Anders Jarnemo

De säger nej till vårjakt på råbock

Premium

På söndag går startskottet för vårbockjakt i hela landet, en jakt som mött hård kritik inte minst från jägarhåll i Sydsverige.

I Skåne säger en stor majoritet av jägarna nej till vårjakt på råbock. Det visar en mailundersökning som Jägareförbundet Skåne har genomfört bland sina medlemmar.

Totalt har länsföreningen nästan 12.000 medlemmar. Av dessa har man mailadresser till 4.500 och 900 hundra av de medlemmarna är i sin tur med i föreningens jägarpanel, som får svara på olika aktuella jaktfrågor.

 

Entydigt resultat

I den undersökning angående bockjakt 1 maj–15 juni som snart avslutas, är resultatet entydigt. Denna jakt gillas inte av de skånska jägarna.

90 procent säger nej till bockjakt på våren och tänker inte jaga, medan 5 procent är tveksamma och 5 procent tänker jaga.

– Drygt 500 jägare har svarat, det är så pass många att det är ett statistiskt säkert svar, säger Lasse Persson, ordförande i Jägareförbundet Skåne.

 

Returbockar

I fritextsvaren skriver de jägare som tänker jaga att de ska ut och titta lite i markerna och kanske skjuta någon sämre bock. Kommer det en returbock så tar de den.

Lasse Persson.

– Det är många som tänker jaga på ett ansvarsfullt sätt av våra medlemmar, säger Lasse Persson.

Han säger vidare att det egentligen inte spelar roll om bockarna skjuts i maj eller augusti.

– Generellt är de lättare att jaga på våren, då är de mindre skygga. Problemet blir om man skjuter under både vår och höst.

 

Brev till medlemmar

Jägareförbundet Skåne går även ut med ett mail till medlemmarna i dag.

– Vi skriver bland annat att vi har kämpat mot det här och att det är viktigt att tänka efter, att tänka viltvård, säger Lasse Persson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev