Vårbockjakt blir från och med 2022 tillåten i hela Sverige under perioden 1 maj–15 juni. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vårbockjakt i hela landet väcker jägarreaktioner

Regeringen har beslutat att införa vårbockjakt i hela landet, under perioden 1 maj–15 juni. Men beskedet tas inte emot som något positivt av alla jägare, och flera av Jägareförbundets länsföreningar är kritiska.

– Vi gillar verkligen inte att det blir vårbockjakt i södra Sverige. Här har länsföreningarna varit extremt tydliga med att jakttiden är mycket olämplig, säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson i en kommentar på förbundets hemsida.

Idag är jakt på råbock tillåten i fem län under perioden 1 maj–15 juni: Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Västmanland och Uppsala län. Från och med kommande jaktår blir vårjakt på råbock tillåten i hela landet.

 

Kalmar län: ”Katastrof”

Bill Nelson. Foto: Jan Henricson

Det är alltså framför allt Jägareförbundets länsföreningar i södra Sverige som motsatt sig den förändring som regeringen nu beslutat om.

– Det är med stor besvikelse vi ser på införandet av vårbockjakt även i våra län. Detta trots att vi agerade kraftfullt och fick till ytterligare en remissrunda från Naturvårdsverket, säger Bill Nelson, ordförande i Jägareförbundet Kalmar län, på länsföreningens hemsida.

– För oss är vårbockjakten katastrof. På Öland är det riktigt tufft. Vi jägare måste gemensamt agera så att jakten i praktiken inte förstör förvaltningen av rådjuren. De stora bockarna ska användas i aveln, inte fällas under våren.

 

”Måste lära oss leva med detta”

I Skåne är Jägareförbundet också tydliga med sin inställning till förändringen.

– Att vårbockjakten nu införs i hela landet gillar vi inte, säger Lars Persson, ordförande i Jägareförbundet Skåne på Jägareförbundets hemsida.

– Men vi måste lära oss leva med detta och sätta gränser och etiska regler så att stammen inte skjuts sönder. Detta blir naturligtvis svårt men vi jägare måste ta ansvar och sköta jakten så att förvaltningen på rådjuren inte saboteras.

 

Vårjakt på råbock delar jägarkåren

Även Jägareförbundet Gotlands Hans Olsson har kommenterat saken på förbundets hemsida:

– Vårbockjakten är inget som vi på Gotland drivit. Vi ville inte ha detta.

 

Mer positivt i norr

I de ”nya vårbockslänen” längre norrut är länsföreningarna mer positivt inställda.

– Jag är positiv till vårbockjakten, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

I Dalarna ser länsordförande Ulf Berg fram emot vårbockjakten nästa år.

– Jag ser fram emot vårbockjakt, eftersom det är något nytt för oss. Jag har dock full respekt för att man i södra Sverige inte ville ha vårbockjakt och tycker att regeringen borde lyssnat på detta, kommenterar Ulf Berg på förbundets hemsida.

 

Först nja, sedan ja, sedan nej

Synen på vårbockjakt har länge varit en vattendelare inom Svenska Jägareförbundet, eftersom förutsättningarna skiljer sig så mycket mellan olika delar av landet. Det har därför inte funnits någon enad front i förbundet: vissa länsföreningar har förordat vårbockjakt, medan andra har sagt nej.

 

Jägareförbundet: Ja till vårbockjakt i hela landet

I mitten av december 2019 skickade Naturvårdsverket ut första delen av sitt förslag om reviderade jakttider på remiss. När Jägareförbundet i februari 2020 besvarade remissen stack en detalj ut: förbundet hade bytt fot i frågan om vårbockjakt i hela landet. Beslutet om att i remissvaret förorda vårbockjakt i hela landet hade då fattats av förbundsstyrelsen.

 

Intern debatt

Det ställningstagandet ledde till en bitvis hätsk intern debatt i förbundet, där ett antal länsföreningar i södra Sverige var starkt kritiska.
I ett senare skede av jakttidsprocessen genomfördes ytterligare en remissrunda. Då hade Jägareförbundet – efter den interna debatten – åter bytt fot, och förordade inte längre vårbockjakt i hela landet.

 

Efter intern debatt: Jägareförbundet justerar sitt jakttidsförslag

 

Svenska Jägareförbundets senaste inspel i frågan har uppenbarligen inte vunnit gehör.

Från och med kommande jaktår är det alltså tillåtet att jaga råbock i hela Sverige under perioden 1 maj–15 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev