Sex ansökningar om skyddsjakt på varg – länsstyrelsens beslut dröjer
UPPDATERAD TEXT Totalt sex skyddsjaktsansökningar har inkommit på ett närgånget vargpar som har sitt revir i jordbrukslandskapet på gränsen mellan kommunerna Bollnäs och Ovanåker. Vargparet går kvar i samma område, men något beslut har fortfarande inte fattats av länsstyrelsen i Gävleborgs län.
Fem av skyddsjaktsansökningarna har gjort med hänvisning till allmän hälsa och säkerhet. En av dem är gjord av Ovanåkers kommun som i en 72 sidor lång ansökan har listat incidenter från 27 olika fastighetsägare med det närgångna vargparet som dagligen ses inne i samhällena.
”Social oro kan med risk för allmän hälsa och säkerhet i värsta fall innebära avflytt”, skriver Ovanåkers kommun i sin skyddsjaktsansökan som också stöds av Bollnäs kommun, enligt en artikel på sajten Helahälsingland.se.
Markerat vid släpvagn
Länsstyrelsens naturbevakare har dokumenterat vad som har hänt och de har dessutom sett att vargparet, som är av skandinavisk härkomst, ivrigt revirmarkerat mellan husen och på tomterna. Bland annat har revirkrafs och urin säkrats vid en släpvagn som står parkerad på en gårdsplan. Reviret har fått namnet Oxaklitt.
Tomt i fårhagen – då gick vargen förbi köksingången istället
– Vi har en tik som vi haft i området sedan 2019 och hon har en historia av bland annat attacker på tamboskap. Sedan har vi en invandrande varg från Norge som nu är partner till denna tik och det är dessa två som sticker ut i sitt beteende, säger Hans Nordin, inventeringsansvarig för länsstyrelsen i Gävleborgs län, till Helahälsingland.se.
Inget beslut
Den första ansökan om skyddsjakt inkom den 21 januari till länsstyrelsen. Men någon skyddsjakt är det inte tal om. I alla fall inte ännu. För länsstyrelsen har fortfarande inte fattat något beslut om de sammanlagt sex ansökningar som har lämnats in till myndigheten.
Centralt vargrevir vållar oro – tre ansökningar om skyddsjakt
– Jag kan inte säga exakt när beslutet kommer tas, men förhoppningen är att vi ska hinna klart till mitten eller slutet av den här veckan. Det kommer något beslut i dag, skriver Sara Waern, ansvarig handläggare vid länsstyrelsen, i ett mejlsvar till Svensk Jakt.
Länsstyrelsen har fått sex olika skyddsjaktsansökningar. En av de sökande är en kommun som företräder 27 fastighetsägare. Vargstammen ligger långt över målet i Gävleborgs län och vargparet som det ansöks om skyddsjakt på är av skandinavisk härkomst. För en lekman låter det här som ett enkelt ärende. Varför tar det sådan tid för länsstyrelsen att fatta ett beslut?
– För att kunna ta ett beslut om skyddsjakt efter fredat vilt krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda i enlighet med jaktlagstiftningen, bland annat att upprätthållandet av artens gynnsamma bevarandestatus inte får försvåras samt att det ska saknas en annan lämplig lösning för att förhindra att allvarlig skada uppstår. När det handlar om rovdjur som rör sig nära bebyggelse och människor så behöver länsstyrelsen även fastställa att det handlar om individer som förändrat sitt beteendemönster, att det inte rör sig om individer som är på genomresa eller att de lockats dit av något i närområdet, skriver Sara Waern.
– Just nu arbetar länsstyrelsen med att ta in och sammanställa allt underlag från samtliga sökande samt övriga rapporter som kommer in från det berörda området. Därefter gör länsstyrelsen bedömningen om detta underlag uppfyller kriterierna för att besluta om skyddsjakt. Detta är en arbetsprocess som ska ske skyndsamt och länsstyrelsen har som mål att skyddsjaktsansökningar ska handläggas inom två veckor, fortsätter Sara Waern.
Tre vargar
Dna-analys visar att det finns åtminstone tre vargar i området, men länsstyrelsens bedömning är att den tredje vargen inte går tillsammans med vargparet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.