En medlem i Tåssåsens sameby i Jämtland har sålt exklusiva älgjakter på statens mark. Foto: Kenneth Johansson

Sameby säljer exklusiva jaktpaket på statens mark

En medlem av en sameby i Jämtland har öppet annonserat och sålt ”exklusiva jaktpaket för älgjägare” på statens marker, vilket är förbjudet. Länsstyrelsen väljer ändå att se det hela som försäljning av boende och guidning.

Tidningen Affärsvärlden skriver om en medlem i Tåssåsens sameby, som helt öppet annonserat om exklusiva jaktpaket i sitt turist- och eventföretag. För 60.000 kronor erbjöds också två jägare från södra Sverige några dagars älgjakt på statens mark i fjällnära skogar.

Tusentals kan ha jagat älg illegalt – länsstyrelsen organiserade jakten

Länsstyrelsen godkänner

Länsstyrelsen i Jämtland är enligt tidningen fullt medveten om affärsupplägget, men väljer att se det hel som att samebyn säljer allt utom själva jakten. Att sälja boende är enligt länsstyrelsen inte olagligt.

Att däremot sälja jaktgästbevis till jaktturister för tusentals kronor vore ett brott mot rennäringslagen.

Länsrådet: ”Länsstyrelsen säljer ingen jakt – däremot upplåter vi jakträtt”

Gästkort

För att jaga krävs nämligen ett gästkort, och det är samebyn som bestämmer vilka gäster man vill ha. Det är också samebyn som anmäler de personer som ska få gästkort till länsstyrelsen.

”Vi utfärdar jaktgästbevis. De kostar 500 kronor. Samebyn meddelar vilka som ska jaga med dem. Vi får namn, e-postadresser, vi skickar ett meddelande till gästjägarna och bekräftar att de fått ett jaktgästbevis hos samebyn. Samebyn säljer sedan boende och guidning. Och hur de priserna ser ut, det är inte vår roll att bedöma det,” säger Jämtlands landshövding Marita Ljung till Affärsvärlden.

Så många älgkort har länsstyrelsen sålt på statens marker

Jakt och fiske

Samebyarnas rätt till jakt och fiske gäller enbart medlemmar i samebyn, vilket bara är några procent av alla samer.

Kort tid efter att Affärsvärlden började granska försäljningen av jaktpaket togs uppgifterna bort från nätet. Ansvarig medlem i Tåssåsens sameby som driver turistföretaget skriver till tidningen att han ”inte har tid att svara på frågor för närvarande, men att de för övrigt slutat erbjuda ’Exklusiva jaktarrangemang’”.

 

Länsstyrelsen säljer jaktkort till jakt som inte får säljas

Återkommande

Att sälja exklusiv älgjakt på statens marker har pågått under många år, med länsstyrelsens goda minne. Som Svensk Jakt tidigare avslöjat i flera artiklar här och här, påverkar också den lukrativa verksamheten annan småviltsjakt. Länsstyrelsen i Jämtland avlyser nämligen stora markområden från möjlighet till småviltsjakt under perioder när älgjakt pågår.

Myndighet fortsätter sälja älgjaktkort – hänvisar till utredning som inte finns dokumenterad

Rennäringlagen

En medlem i sameby får jaga och fiska på utmark inom de delar av byns betesområde som hör till renbetesfjällen eller lappmarkerna, när renskötsel är tillåten där.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev