Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda behovet av författningsändringar, i syfte att skydda uppgifter kopplade till jakt och jägare. Foto: Kevin E Brine / Mostphotos & Lars-Henrik Andersson

Så vill regeringen stoppa hot och trakasserier mot jägare

Premium

Regeringen vill stoppa hot och trakasserier mot personer som utför skyddsjakt på varg.
Därför får nu Naturvårdsverket i uppdrag att utreda behovet av författningsändringar.

I samband med skyddsjakt på varg har det förekommit hot och trakasserier mot både jägare och tjänstemän vid länsstyrelser.

En ansökan om skyddsjakt skickas till länsstyrelsen, där grundprincipen är att alla handlingar som kommer in är allmänna, som vem som helst ska kunna ta del av. Det är en del i den så kallade offentlighetsprincipen.

Den öppenheten har dock gjort att både jägare och tjänstemän blivit måltavlor för djurrättsaktivisters hot och trakasserier.

 

Uppdrag till Naturvårdsverket

Anna-Caren Sätherberg.

Naturvårdsverket ska därför på regeringens uppdrag utreda behovet av författningsändringar, i syfte att förebygga hot och trakasserier riktade mot den som ansöker om skyddsjakt eller genomför beslutad jakt. Detta för att namnen på enskilda jägare eller tjänsteman ska kunna skyddas.

– Det handlar om att förebygga hot och trakasserier som riktas mot de som ansöker om skyddsjakt eller de som genomför skyddsjakt eller licensjakt, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till Svensk Jakt.

 

Förhindra spridning

Naturvårdsverket ska även utreda och samlat redovisa behov av ändringar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen samt jaktlagstiftningen i syfte att förhindra spridning av uppgifter om personer som kan inneha jaktvapen.

– Regeringen ska under kommande år vända på varje sten för att bekämpa den hänsynslösa brottslighet som hotar hela samhällsgemenskapen. Ett led i detta är att förhindra att skjutvapen hamnar i kriminellas händer. Det är därför viktigt att förhindra att uppgifter om personer som kan inneha jaktvapen sprids, säger Anna-Caren Sätherberg.

Jägareförbundet om Naturvårdsverkets nya regeringsuppdrag

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev