Länsstyrelsen Jämtland avlyser flera områden för småviltjakt under fågeljaktens två första månader och tvingas nu därför återbetala 179 jakttillstånd.

Länsstyrelsen Jämtland avlyser flera områden för småviltjakt under fågeljaktens två första månader och tvingas därför återbetala 179 redan köpta jakttillstånd. Foto: Christer Wångenberg / Mostphotos

Ripjaktområden avlysta av länsstyrelsen

Länsstyrelsen Jämtland avlyser all småviltjakt på 54.000 hektar inom Ruvhten Sijte sameby i södra Härjedalen. Detta efter begäran från samebyn.

Ruvhten Sijte sameby har begärt att länsstyrelsen ska avlysa all småviltjakt inom samebyns samtliga årentrunt-marker, men så långt går inte myndigheten samebyn till mötes. Istället avlyser länsstyrelsen all småviltjakt inom områdena TÄ3b, TÄ3c, TÄ4, TÄ5a, TÄ5b, TÄ6 och TÄ8. Avlysningarna gäller till och med den 30 oktober i år. Förmodligen kommer avlysningarna att påverka även kommande års småviltjakter på statens marker inom samebyn.

Bakgrunden till samebyns begäran om avlysning är att Ruvhten Sijte från nästa år bara har betesrätt för renarna på sina åretruntmarker och att man befarar att småviltjakten omöjliggör att renarna håller sig på samebyns årentruntmarker. Och om renarna lämnar åretruntmarkerna kan samebyn riskera vitesförelägganden.

– Ruvhten Sijte har valt att inte längre betala privata markägare för betesrätten och dessa markägare har därför sagt upp avtalen med samebyn, förklarar Tommy Dadell, handläggare vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

 

Så när samebyn väljer att inte längre betala privata markägare för renarnas bete är det alltså ripjägarna som får betala för detta genom att de inte längre få jaga på statens marker?

– Ja, så kan man förstås se det, säger Tommy Dadell.

Totalt är det 54.000 hektar som länsstyrelsen avlyser från alla småviltjakt. De, främst ripjägare, som köpt jaktkort på markerna till höstens jakt kommer att få tillbaka sina pengar under nästa vecka.

– Totalt handlar det om 179 jakttillstånd och 84 unika jägare som kommer att återbetalas. De behöver inte göra någonting för att få tillbaka sina pengar, säger Tommy Dadell.

Inom de avlysta jaktområdena tillämpas lottning och kvotering där maximalt fem småviltjägare får jaga per jaktområde och dag.

 

De här jaktkorten köptes redan i maj. Vad ska småviltjägarna som plötsligt står utan jakt nu göra?

– De får försöka få tag i jakt i de övriga lottningsområdena som inte är fulla eller vänta tillden 20 augusti och köpa jaktkort på statens områden där det inte tillämpas lottning. Någon annan lösning finns inte då länsstyrelsen inte har några reservmarker, säger Tommy Dadell.

Enligt Tommy Dadell kommer älgjakten att bedrivas som vanligt under hösten inom Ruvhten Sijtes marker.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev