Beslut om licens- och skyddsjakt ska endast kunna överklagas av organisationer som direkt berörs av jakten. Organisationer långt borta ska inte ha denna talerätt, anser en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Riksdagen vill minska rätten att överklaga jaktbeslut

Premium

En riksdagsmajoritet anser att det ska bli svårare för utanförstående organisationer att överklaga beslut om skyddsjakt och licensjakt på stora rovdjur.

Det är allt för enkelt för organisationer som inte är direkt berörda att överklaga beslut om licens- eller skyddsjakt. Det anser en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, som i ett så kallat tillkännagivande uppmanar regeringen att arbeta för att ändra i Århuskonventionens talerättsregler.

 

Generösa regler

Svensk Jakt har rapporterat om otaliga tillfällen då miljöorganisationer, även mycket små sådana med något hundratal medlemmar, har överklagat beslut om jakt på björn, lo och varg. Inte sällan har de lyckats stoppa jakten.

De får besluta om vargjakt – Naturvårdsverket öppnar för ökat jaktuttag

Nu vill en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott ha en ändring av reglerna om talerätt i Århuskonventionen, som man anser är allt för generöst utformade.

– Som det nu är kan vilken organisation som helst överklaga ett beslut. Till exempel kan Rovdjursföreningen med bas och medlemmar långt borta överklaga ett skyddsjaktbeslut i västra Värmland, som de inte alls är berörda av. Det är inte rimligt, säger värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

 

Ingen reservation

Kjell-Arne Ottosson (KD).

Enligt tillkännagivandet ska det endast vara organisationer som är direkt berörda som ska ha möjlighet att överklaga jaktbeslut.

Ottosson medger att det kan vara mycket svårt att ändra i i en konvention och i EU-rättens krav, men menar att det inte får utgöra något hinder från att arbeta för det.

– Dessutom finns det mycket vi kan göra på nationell nivå. Man kan titta på hur konvention och krav har implementerats i svensk rätt, och ändra i dessa för att därigenom åstadkomma skillnader mellan de som berörs direkt av ett beslut och de som inte gör det, säger Kjell-Arne Ottosson.

Regeringen försenar nya skyddsjaktsregler på varg

I utskottet fick tillkännagivandet stöd av K, SD, M och C, medan L, S, V och MP var emot. De kunde dock inte enas om en gemensam reservation mot majoritetens förslag.

 

Skogsägare drabbas

Kristdemokraterna ville dessutom gå längre än övriga partier, och bredda initiativet till att inte bara gälla överklagande vid jakt, utan också vid skogsavverkningar.

– Nu överklagas närmast på rutinmässiga grunder anmälda avverkningar av ornitologer som inte har en aning om vilka möjliga naturvärden det finns i skogen som ska avverkas. Något som drabbar enskilda skogsägare väldigt hårt, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Läs mer

Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev