Riksdagen klubbade under onsdagen justitieutskottets förslag till sju tillkännagivanden till regeringen som på olika sätt berör vapenlagen och det vapendirektiv som ska implementeras i svensk lag. Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagen klubbade förslag till ny vapenlag

Riksdagen tog under onsdagen beslut om samtliga sju föreslagna tillkännagivanden som rör vapenlagen. Det handlar bland annat om licensfria ljuddämpare, en utökad vapengarderob och en allmän översyn av vapenlagstiftningen.

Besluten föregicks av en lång debatt i riksdagen, där flera partier argumenterade för de föreslagna förändringarna som nu skickas vidare till regeringen.

Enligt riksdagens beslut bör regeringen utreda och höja antalet tillåtna vapen i vapengarderoben och ta bort licenskravet på ljuddämpare. Regeringen föreslås att ta bort de tidsbegränsade vapenlicenserna och se över och förenkla gällande regler för att ta in och ur vapen i landet. Riksdagens beslut kan även komma att påverka implementeringen av EU:s nya vapendirektiv.

 

Skärpta straff

Riksdagen klubbade även en allmän översyn av vapenlagstiftningen samt krav på skärpta straff vid vapenbrott och vapensmuggling.

Övriga motioner som rör jakt, jägare, sportskyttar och vapenlagstiftningen avslogs med motiveringen att det i flera fall pågår utredningar och beredning.

De motionerna handlade bland annat om en ny tillståndsmyndighet, rättshjälp vid vapenlicensmål och förvaring av vapen och ammunition.

 

Välkommet beslut

För Svenska Jägareförbundet är riksdagens tillkännagivanden ett postitivt besked, och man kan konstatera att jakt- och vapenfrågor skapade en engagerad debatt i riksdagen.

– Vi välkomnar de beslut som riksdagen idag fattat. De ligger nära de mål förbundet haft och verkat för under lång tid, till exempel när det gäller att göra ljuddämpare tillståndsfria, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld, och fortsätter,

– Det vore väldigt bra om vi slipper onödig byråkrati och därmed får kortare handläggningstider för vapenlicenser. Förbundet anser att regeringen har en viktig uppgift att fortsätta hanteringen av frågorna så att vi framöver får ett bättre regelverk för våra vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev