Regeringen duckar i avgörande blyfråga
I förra veckan uppmärksammades EU-kommissionens nya regler för användning av blyhagel i och intill våtmarker. Om inte svenska politiker och myndigheter står upp för jakten kan det innebära ett i praktiken totalt blyhagelförbud. Men från regeringen är det knäpp tyst. Svensk Jakts frågor är obesvarade.
Innan valet var det inget snack om saken när Svensk Jakt frågade de nu regeringsbildande partierna om hur de ser på EU:s blyförbud.
Så här svarade till exempel blivande statsministern Ulf Kristersson (M) på frågan; EU förbereder ett beslut om ett totalt förbud mot bly i ammunition. Hur ställer sig ditt parti till det?
– Förslaget måste stoppas. Beslut om svensk jakt ska fattas i Sverige, och frågan om blyammunition vid jakt är inte något som ska regleras på EU-nivå. I Sverige har vi redan ett tydligt naturskydd och strikta restriktioner för bly i våtmarker. De är fullt tillräckliga, och något som vi står bakom.
Allt är våtmark
I förra veckan uppmärksammade den europeiska jägarfederationen FACE jägarna på att EU-kommissionens förordning, som innebär att blyhagel blir förbjudna att använda i och intill våtmarker, träder i kraft 15 februari nästa år.
Jägare som ertappas med att bära på blyhagelskott inom 100 meter från en våtmark begår också ett brott, enligt EU-reglerna som ska börja gälla så snart som i februari nästa år.
Eftersom Sverige sedan många år har ett förbud mot jakt med blyhagel i våtmarker är det överskuggande problemet EU:s definition av våtmarker enligt det så kallade RAMSAR, där diken, torvmarker, bäckar och till och med tillfälliga vattenpölar klassas som våtmarker.
Med andra ord gäller förbudet praktiskt taget överallt.
EU-beslut: Totalförbud mot blyhagel från 15 februari nästa år
En öppning
Det finns emellertid en öppning i den flexibilitet som EU-kommissionen gett medlemsländerna, vad gäller att definiera våtmarker. Regeringen kan hävda att den svenska definitionen av våtmarker gäller i Sverige även i framtiden.
Men trots att det endast är drygt två månader kvar tills EU-förordningen träder i kraft är det tyst från ansvariga politiker. Inte heller de myndigheter som kan tänkas ha ansvaret i frågan har signalerat hur de avser att agera.
När EU-beslutet kom förra veckan vände sig Svensk Jakt till både statsministerns och landsbygdsministerns pressavdelningar med frågor om vad regeringen ska göra för att säkerställa den svenska jakten.
Inga svar
Hur ställer sig statsminister Ulf Kristersson (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till EU-förbudet? Är regeringen beredd att ta på sig ledartröjan och visa vägen för hur ansvariga myndigheter ska agera när förbudet träder i kraft?
Som jägare förstår väl både statsministern och landsbygdsministern vilka oerhörda problem detta orsakar den praktiska jakten, vid sidan av att en mängd vapen blir i stort sett värdelösa. Utöver det de djuretiska aspekterna.
En vecka senare har redaktionen inte fått några svar, mer än att landsbygdsministerns pressekreterare, efter påminnelse, meddelade att frågan ligger på miljöministerns bord, och att Svensk Jakts frågor vidareskickats dit.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.