Isak From (S) har, efter beslutet om blyhagelförbud, skickat flertalet frågor till Gunnar Strömmer (M). Foto: Lars-Henrik Andersson, Martin Källberg & Riksdagen

Blyhagelförbudets konsekvenser: obrukbara vapen

Premium

Socialdemokraterna är kritiska till regeringens hantering av blyhagelförbudet. Nu krävs justitieminister Gunnar Strömmer (M) på svar om jägare, som behöver köpa nytt vapen som en konsekvens av blyhagelförbudet, kommer att kompenseras.

Förbudet att använda blyhagel i våtmark börjar gälla efter den 15 februari 2023. Det innebär att det blir förbjudet att avlossa och bära med sig blyhagel i, eller inom 100 meter från, en våtmark. Detta samtidigt som definitionen av våtmark utvidgas jämfört med dagens definition. Till våtmarker räknas då även bäckar och diken samt även tillfälliga vattenansamlingar, som exempelvis en vattenpöl efter ett regn.

Enligt regeringen är det inte möjligt för Sverige att tolka förbudet mindre strikt.

”Tycks ha lagt sig platt”

Isak From (S), riksdagsledamot från Västerbotten, har nu lämnat in en skriftlig fråga till justitieminister Gunnar Strömmer (M).
”I valrörelsen var särskilt M, SD och KD tydliga med att med en högerregering skulle det inte bli tal om förbud mot bly. Regeringspartierna på högersidan avsåg i varje fall att stå upp för den svenska definitionen av våtmark, som skulle kunna vara möjlig väg framåt. Men högerregeringen tycks ha lagt sig platt. Regeringen menar nu att Sverige är bundet av EU-beslutet eftersom det är en förordning som börjar gälla omedelbart då den träder i kraft, alltså den 15 februari nästa år.”

Inga egna tolkningar

Regeringen har aviserat att den inte kommer att göra några egna tolkningar av våtmarksbegreppet.
Så här sa Niki Westerberg, miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) pressekreterare, i en intervju med Svensk Jakt nyligen:
– Vi har inte möjlighet att göra några egna tolkningar av våtmarksbegreppet. Det är en missuppfattning att det finns en sådan öppning.

 

Trots vallöften – regeringen ser ingen möjlighet stoppa blyhagelförbudet

Bevisa sin oskuld

Blyhagelförbudet innebär att en jägare som befinner sig inom 100 meter från en våtmark och ertappas med blyhagelskott i fickan, måste bevisa att han eller hon inte har för avsikt att använda dem.
Så här skriver Isak From:
”Det är en ordning som strider mot den svenska grundlagen. En människa är oskyldig till dess motsatsen har bevisats. Det kan väl inte vara så att regeringen avser att införa lagar som gör alla jägare med blyhagel i fickan till lagbrytare?”

Obrukbara vapen

Han har nu ställt följande frågor till justitieministern:
”Vad avser regeringen och ministern att göra med alla vapen som blir obrukbara om två månader, och avser regeringen och ministern att ta initiativ till att kompensera jägarna för de ekonomiska förluster de gör då de dels inte kan använda sina vapen, dels måste inköpa nya dyrare vapen?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev