Lagrådet har yttrat sig över regeringens förslag till ändringar i vapenlagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Proposition om vapen på gång efter lagrådssvar

Premium

Lagrådet har nu besvarat regeringens remiss angående ändringar i vapenlagen. Avsikten är att propositionen ska lämnas till riksdagen den 9 april.

Lagrådet har vissa synpunkter på regeringsförslaget, men de kan sägas vara mer av teknisk natur. Några politiska diskussioner ger man sig inte in i.

Man är kritisk till den del av förslaget där regeringen istället för att föreslå en egen, så att säga svensk, lagtext istället hänvisar till skrivningar i direktivet. Något som också Jägareförbundet har påpekat.

Risken finns att det blir svårt för gemene man att förstå lagstiftningen när man gör på det sättet. Dessutom blir den otydlig, till exempel om direktivet skrivs om, konstaterar lagrådet.

 

Mäklare och magasin

Lagrådet har också synpunkter på begreppet ”mäklarverksamhet” som enligt den nya lagstiftningen måste ha tillstånd på samma sätt som en traditionell vapenhandlare. Istället för ordet mäklarverksamhet föreslår lagrådet yrkesmässig förmedling.

Man skriver också att användningen av begreppet löstagbara magasin ”rubbar vapenlagens systematik och ger vapenmagasin en alltför framträdande plats i lagen”. En enklare lösning är använda ordet vapenmagasin samtidigt som man preciserar vilka magasin det handlar om, anser lagrådet.

 

Påverkan pågår

Regeringen har nu en dryg månad på sig att slipa på detaljerna, och möjligtvis ta hänsyn till den kritik som riktats mot förslaget från såväl organisationer som opposition.

– Så länge det inte finns någon proposition arbetar vi för att den ska bli så bra som möjligt. Det finns ett antal punkter i regeringens förslag som vi inte är nöjda med och det framför vi så ofta som vi kan, säger Mattias Olsson som arbetar med intressebevakning på Jägareförbundet.

Hela lagrådets yttrande kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev