Publicerad 14 februari 2019 - 14:12

Striden om hur vapendirektivet ska implementeras i Sveriges riksdag har börjat. Om lagrådsremissen blir regeringens förslag kommer det att fällas, enligt den moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag och Jan Henricson

Striden om hur vapendirektivet ska implementeras i svensk lag har börjat. Om lagrådsremissen blir regeringens förslag kommer det att fällas i riksdagen, enligt den moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden.
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag och Jan Henricson

Moderat spår nederlag för vapenförslag

Om inte regeringen ändrar i förslaget till hur EU:s vapendirektiv ska implementeras i svensk lag kommer man att gå på ett bakslag i riksdagen. Beskedet lämnades av moderaten Sten Bergheden under en debatt med inrikesminister Mikael Damberg (S).

Debatten tog sin början i en interpellation som Bergheden ställt till Damberg, där han frågar vad som ska göras för att förenkla och underlätta för svenska vapenägare.

Mikael Damberg svarade inledningsvis att regeringen avser att komma med ett förslag som innebär en förenkling vad gäller tillståndsplikten för ljuddämpare samt en utökning av vapengarderoben. Han pekade också på att polisen fått regeringens uppdrag att utveckla arbetet med vapenlicenser för att korta väntetiderna.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) arbetar regeringen med ett förslag som ska göra det enklare att inneha en ljuddämpare. Foto: Jan Henricson

Påminde om valrörelsen

Sten Bergheden var emellertid mer intresserad av att diskutera innehållet i den remiss som i förra veckan skickades till lagrådet angående implementeringen av EU:s vapendirektiv i svensk lagstiftning.

Sten Bergheden (M).

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M) hävdar att regeringen går på pumpen i riksdagen såvida man inte ändrar i sitt vapenförslag. Foto: Riksdagen

– Här har man lyckats krångla till det mer än EU kräver. Man hade inte behövt lägga vissa vapen i kategori A direkt, utan man hade kunnat gå på den linje som förhandlades fram i EU. Min önskan är att regeringen ser över detta innan det hamnar i skarpt läge och blir nedröstat i Sveriges riksdag, sa Sten Bergheden.

Han fortsatte med att titta tillbaka på valrörelsen då ”alla talade om att EU-direktivet inte skulle drabba landets jägare och skyttar”.

– Trots detta kommer nu det här förslaget. Vapensverige har tydligt pekat på de missar som regeringen har gjort i det här arbetet.

 

Hotar med böter

Mikael Damberg hävdade å sin sida att regeringen går fram med en minimiimplementering. Han sa att Sverige är sent ute och att EU-kommissionen talat om att bötfälla Sverige för att direktivet inte är på plats.

Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hävdar att regeringen inte föreslår mer än vad EU-direktivet kräver. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Från svensk sida var vi otroligt aktiva i förhandlingarna i Bryssel. Det var en lång rad förslag som vi lyckades både förhandla bort och tona ned för att få dem att förstå att Sverige har ett system som är väl fungerande. Men nu har vi kommit dithän att vi måste implementera vapendirektivet, sa inrikesministern.

Sten Bergheden var inte nöjd med svaret utan hävdade ”med envishet” att regeringen går längre än vad som krävs.

– Tänk om! Ni har hamnat fel. Ni har lyssnat för mycket på fel experter. De har en helt annan agenda än att se till att underlätta, som intentionen ändå är med detta. Vi ligger högt i Sverige när det gäller krav, och det är oerhört få vapen av dessa som används i någon form av brottslighet.

 

Nederlag förutses

Han fortsatte med att betona vikten av jakt och sportskytte, och uppmanade återigen regeringen att arbeta om förslaget:

– Tänk om och dra tillbaka dessa delar i tid. Då slipper ni få detta nederlag i Sveriges riksdag, sa Sten Bergheden.

Mikael Damberg kontrade med att det inte finns något val. Det som föreslås i lagrådsremissen måste genomföras.

– Vi i Sverige kommer inte ifrån att vi måste implementera direktivet. Vi i regeringen och de experter vi lutar oss mot, anser att vi gör en implementering av det som måste implementeras, sa Mikael Damberg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram