Kjell-Arne Ottosson (KD) och John Widegren (M) vill ta krafttag i rovdjurspolitiken. Foto: Lars-Henrik Andersson & (varg i hägn) Ingemar Pettersson

Politiker lovar halvera vargstammen

Moderaterna och Kristdemokraterna lovar i en debattartikel på aftonbladet.se att mer än halvera vargstammen om de vinner valet.

Det är John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson (M), och Kjell-Arne Ottosson, jaktpolitisk talesperson (KD), som lovar att förändra rovdjurspolitiken. De gör det i en debattartikel som publicerades av aftonbladet.se på onsdagen.

”Efter valet lovar vi en ny inriktning för såväl rovdjurs- som jaktpolitiken”, skriver de.

 

Självbestämmande

Partierna gör följande utfästelser:

 

• Mer än halvera vargstammen. Myndigheterna ska styras tydligt mot målet att antalet vargar ska vara i den nedre delen av intervallet 170–270. Licensjakten ska genomföras med betydligt högre tilldelning för att nå dit.

 

• Driva en linje om självbestämmande i EU. Rovdjurspolitiken ska inte styras från Bryssel. Sverige avgör vad som är en gynnsam bevarandestatus för vargen, och de nivåer vi anger till EU ska justeras ned. Vi ska även driva på för att klassificera om vargen från strikt skyddad till förvaltningsbar i art- och habitatdirektivet. Flera länder vill samma sak.

 

• Förändra reglerna för skyddsjakt. I dag krävs upprepade angrepp på hundar innan skyddsjakt kan ske. Riktlinjerna måste ändras så att skyddsjakt kan ske omedelbart efter ett angrepp.

 

Fler löften

Även den breda jaktpolitiken måste ses över, anser Widegren och Ottosson.

”Jaktlagen behöver moderniseras, och ordningen där Svenska Jägareförbundet ansvarar för jakt- och viltvårdens allmänna uppdrag ska återställas.”

De båda politikerna tänker dessutom ”säkerställa att jakt på statens mark är tillgänglig för alla som bor i Sverige, även jakten i norra Sverige”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev