Moderaterna vill ha utökad jakt och färre vargar i Sverige. Foto: Boo Westlund

Kräver ökad jakt och färre vargar

Premium

En snabbt växande vargstam påverkar biologisk mångfald och en levande landsbygd. Det hävdar riksdagsledamoten John Widegren (M) i en skriftlig fråga ställd till regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Vinterns varginventering presenterades under veckan. Utvecklingen följer varken de av riksdagen satta förvaltningsmålen, eller Moderaternas syn på hur varg ska förvaltas i Sverige, anser John Widegren.

 

Vargstammen fortsätter att öka

Vill öka jakten

John Widegren (M)

Inventeringen visar att vargstammen fortsätter att öka, vilket är tvärt emot vad Moderaterna vill.

– Vi vill minska stammen till 170 djur för att möjliggöra en växande landsbygd och förenkla för djurhållning, betesmarker, löshundsjakt och trygghet, säger John Widegren.

Det skulle innebära att antalet vargar i Sverige ska sänkas rejält. Inventeringen visade att det vintern 2020/21 fanns 395 vargar i Sverige, och även om några skjutits under licensjakt och andra dött av andra orsaker så har det också vid det här laget fötts ett stort antal nya valpar i reviren.

– Det krävs kraftigt ökad licensjakt och snabbare och enklare vägar för skyddsjakt. Människor på landet ska inte behöva vänta, detta är en stad mot landfråga som skenar åt fel håll, säger John Widegren.

 

Missar målen

Jennie Nilsson (S) är ny landsbygdminister.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

I en skriftlig fråga till Jennie Nilsson pekar John Widegren på att det enda målet i förvaltningen som är uppfyllt är antalet vargar. De socioekonomiska aspekterna och möjligheten att bedriva tamdjurshållning tillsammans med varg har inte förbättrats.

– Detta hotar biologisk mångfald, den svenska jakten och möjligheten till en stark och växande landsbygd, säger John Widegren, som anser att det är de mest avlägsna betesmarkerna som är viktigast för den biologiska mångfalden, och det är de betesmarkerna som slutar betas med varg i området.

 

Vad gör regeringen?

Frågan till landsbygdsminister Jennie Nilsson lyder:

”Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att övriga mål ska uppnås när vargstammen växer så kraftigt?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev