Marléne Lund Kopparklint, moderat riksdagsledamot från Värmland, har i ett öppet brev ställt frågor om varg och vargförvaltning till landsbygdsminister Jennie Nilsson, S. Foto: Ingemar Petersson och privat

Öppet brev i vargfrågan – vad vill regeringen?

Premium

Marléne Lund Kopparklint, (M), vill att landsbygdsminister Jennie Nilsson, (S), svarar på frågor kring varg och vargförvaltning. Frågorna framförs i ett öppet brev till ministern.

Marléne Lund Kopparklint, moderat riksdagsledamot från Värmland, har tagit fast det faktum att Naturvårdsverket med regeringens stöd låter vargstammen växa sig långt större än vad tidigare riksdagsbeslut slagit fast.

Förra vecka beslut om licensjakt på 24 varg blev enligt henne ännu en bekräftelse på att regeringen och myndigheter inte följer riksdagsbeslutet från 2013.

 

Begränsad vargjakt i fyra län

Ingen förändring

”Förra vinterns inventeringar visade att det fanns ungefär 365 vargar i Sverige. Sedan dess har det fötts ett stort antal valpar. Stammen just nu torde därför ha passerat 400 vargar. Av dessa medges endast jakt på 24 vargar,” skriver Marléne Lund Kopparklint i sitt öppna brev.

Riksdagsbeslutet fastslog även att koncentrationerna av varg skulle minska där den är som högst.

”I mitt hemlän Värmland finns det lika många vargrevir idag som när beslutet togs,” konstaterar hon.

 

Följa beslutet

Med bakgrund i att några få mellansvenska län ska bära hela bördan för en svensk vargstam vill hon att regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att anpassa förvaltningen och utgå ifrån det som riksdagen beslutat.

Marléne Lund Kopparklint vill dessutom att Naturvårdsverket lägger sig på den lägre nivån 170 vargar, som trots allt är en bra bit över vad forskare bedömt som den minsta livskraftiga population på 100 vargar.

 

Vad vill ministern?

Marléne Lund Kopparklint har ställt dessa tre frågor till landsbygdsministern. Frågorna ska besvaras i riksdagen.

  • Kommer regeringen att vidmakthålla riksdagens beslut och uppdra till Naturvårdsverket att utgå från intervallet med 170–270 vargar?
  • Kommer regeringen att verka för att det lägre antalet vargar i intervallet sätts som mål, med tanke på den rejält förtätade vargpopulationen?
  • Kommer regeringen att uppdra åt Naturvårdsverket att se över dagens kriterier för skyddsjakt?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev