Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos

Polisen duckar för frågor om hemlig telefonavlyssning

Premium

NOA, Polisens Nationella operativa avdelning, vill inte svara på Svensk Jakts frågor om varför man under åtta månaders tid inte kunde tolka vad som sades på en inspelning efter en hemlig telefonavlyssning.
Den nöten knäckte i stället kammaråklagare Lars Magnusson på en eftermiddag med hjälp av sina privata hörlurar.

Det var i samband med den så kallade tjuvjakthärvan i Västmanland som NOA inledde hemlig telefonavlyssning mot bland annat företagsledaren Karl Hedin.

Den 26 oktober var Hedin och en anställd ute i skogen norr om Virsbo för att lyssna efter vargtjut.

Anledningen var att man följande dag skulle jaga älg i området med löshund och därför var det viktigt att veta om det fanns varg i markerna.
Under den timme som Hedin var i skogen ringde hans syster och under samtalet skojade de om att Karl Hedin var i skogen för att jaga ”gråben”.

Detta samtal spelade NOA-polisen in och det blev startsignalen till ett massivt tillslag mot sammanlagt fem män som alla greps och vissa häktades med fulla restriktioner upp till 31 dygn.

 

Dödade en varg på lunchrasten

Polis och åklagare tolkade uppgifterna på bandet så att Karl Hedin dödat en varg under lunchrasten den 26 oktober, något som han hela tiden förnekat.
I samband med att frågan om Hedins beslagtagna vapen skulle avgöras i Svea Hovrätt den 27 juni begärde Hedins advokat Sven Severin att bandupptagningen skulle spelas upp som en del av bevisningen.

Dagen före förhandlingen satte sig då kammaråklagare Lars Magnusson med sina privata hörlurar och lyssnar igenom bandet och upptäcker då att inspelningen inte alls bevisade att Hedin skjutit någon varg. Tvärt om.

Därför motsatte sig inte Lars Magnusson att beslaget av vapnen hävdes vid följande dags förhandling.

 

Kunde inte tyda

Frågan är då hur det är möjligt att NOA under åtta månaders tid inte klarade av att tyda vad som sades på bandet, vilket Lars Magnusson klarade på en eftermiddag?

I ett pressmeddelande som NOA skickade ut den 30 oktober, alltså fyra dagar efter gripandet av männen, berömmer sig NOA för sin effektivitet i samband med tillslaget.

”Det har varit ett effektivt polisarbete där vi under utredningen har använt flera av Noas specialkompetenser”, sa Filippo Bassini, chef för avdelningen för artskyddsbrott på NOA, i pressmeddelandet.

 

Uppgifter i förväg

När Svensk Jakt söker Filippo Bassini fredagen den 28 juni är han på semester så därför frågar vi efter Mats Löfving som är chef för hela NOA och tydligen finns på plats.

Efter en mängd frågor om vad Svensk Jakt vill fråga om lovar personen som svarat att någon ska ringa upp.

Klockan 17 (alltså då de flesta har gått hem) ringer Polisens pressekreterare Jonas Beltrame-Linné och undrar vad intervjun ska handla om.
Samma svar upprepas ännu en gång och Jonas Beltrame-Linné lovar att någon ska ta kontakt följande måndag.
Han vill dock ha uppgifter om vad frågorna ska gälla skickade till Polisen i förväg.

 

Skickar mejl

Söndagen 31 skickar Svensk Jakt ett mejl till Polisen där det bland annat står följande (inklusive skrivfel):

”Åklagare Lars Magnusson har tidigare motsatt sig att vapnen återlämnas men dagen innan hovrättsförhandlingen lyssnade Lars Magnusson på den hemliga bandinspelning som noa gjort av Hedins telefon och då hör Magnusson sådana uppgifter att han kan dra sltsatsen att Hedin aldrig skjutit någon varg vilket han var misstänkt för.
Enligt Magnusson hade han använt sina privata hörlurar och då kunnat höra vad som sas i de partier där noa skrivit ”ohörbart” på sin utskrift.
Omkring detta har jag en del frågor som jag hoppas någon vid noa kan svara på.”

 

Skriftlig information

Vid två tillfällen har alltså polisen fått muntlig information om vad Svensk Jakt vill fråga om och dessutom skriftlig information om samma sak.

Frågorna gällde alltså inte själva förundersökningen utan hur det var möjligt att NOA, med sin tekniska kompetens, under åtta månader inte klarade att analysera inspelningen som åklagaren Lars Magnusson klarade på en eftermiddag?

 

Mejl från polisen

Måndagen 1 juli klockan 11.31 kommer så ett mejl från Nadia Jaber, pressekreterare vid polisen.
”Hej.
Jag har tagit din fråga vidare.
Återkommer när jag fått återkoppling.”

Klockan16.40 kommer nästa mejl från Nadia Jaber.

”Hej. Utredningen är ännu inte klar och det råder förundersökningssekretess.”

 

Handlar om teknik

Så trots att Svensk Jakt vid tre tillfällen klargjort att frågorna inte rör uppgifter i förundersökningen utan handlar om den teknik NOA använder vid sitt analysarbete av inspelningar, så fortsätter NOA-polisen att låtsas att man inte förstår.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev