På årsstämman i Kalmar omvaldes Peter Eriksson till ytterligare ett år som ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars Nilsson

Peter Eriksson fortsätter som ordförande i Jägareförbundet

Premium

På Svenska Jägareförbundets årsstämma omvaldes Peter Eriksson till ytterligare ett år som förbundsordförande.

Förra årets uppslitande ordförandeval upprepades inte i Kalmar, där Jägareförbundet under två dagar håller sin årsstämma.

Några motförslag fanns inte, ombuden valde enhälligt jämtlänningen Peter Eriksson till att leda förbundet i ännu ett år.

 

Ett lågvattenmärke

I sitt inledningsanförande tittade Peter Eriksson tillbaka på året som varit. Han inledde med att beskriva 2021 års förbundsstämma som ett lågvattenmärke, med en oenighet som han aldrig ville uppleva igen.

– Jaktmotståndarna applåderade. Politiker reagerade. Vårt förbund framstod som skadskjutet. Vi som ska arbeta för medlemmarnas bästa hamnade i en situation där andra frågor framstod som viktigare.

– För att komma vidare gör förbundsstyrelsen vad den kan, men alla länsföreningar har också ett stort ansvar för att såren ska läka.

 

Mycket har hänt

I övrigt beskrev Peter Eriksson ett händelserikt år där flera stora och viktiga frågor har hanterats – fjälljakten, vargförekomsten, älgförvaltningen.

– Och det stora arbetet med att upphandla det allmänna uppdraget där personalen gjort mycket bra insatser, men som också tagit kraft från annat, sa Peter Eriksson som tillade att förbundet fortsätter att arbeta för att få en ändring till stånd, och ett långsiktigt, förutsägbart, uppdrag från staten.

Oförändrad medlemsavgift – fördelningen ska ses över

 

Framtidens frågor

Den omvalde ordföranden tittade också framåt. Med utgångspunkt i den nyligen genomförda medlemsundersökningen beskrev han hur kommunikationen måste förbättras för att stärka organisationen.

– Jägareförbundet kommer att fortsätta att driva de stora frågorna: varg, fjälljakt, älg, lokal förvaltning. Exempelvis finns det ett stort missnöje i landet kring älgfrågan, och vi behöver göra mer. Arbetet för att få bort vårjakten på råbock i södra Sverige fortsätter, vi har goda argument för den saken.

– Vi behöver driva på för att få förändring kring allmänna uppdraget och vi ska utveckla vårt sätt att kommunicera. Vi ska förändra och stärka organisationen inför framtiden, vilket är en stor uppgift för vår nya generalsekreterare Dag Lidén, sa Peter Eriksson.

Missnöje med valberedningens arbete

 

Högt i tak

Han påminde om Jägareförbundets värdegrund – öppenhet, respekt och ansvar – som blev som en uppmaning att inte upprepa scenerna som utspelades under förra årets stämma.

– Vi ska ha högt tak och vara en demokratisk organisation. Vi ska respektera varandra även om vi tycker olika. Vi ska ta ansvar för att utveckla förbundet, förankra beslut och behandla varandra väl. Självklart ska vi säga vad vi vill, men måste beakta hur vi gör det, sa Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev