Per slogs för sina vapen men förlorade
PremiumJägaren Per Folkerud i Falun fick inte prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen och tvingas nu att göra sig av med sina vapen. Utslaget kan inte överklagas och Per Folkerud är mycket besviken. Särskilt tänker han på jägare i samma situation som han.
På grund av en liten synnedsättning efter en stroke återkallade Polismyndigheten Per Folkeruds tillstånd att ha vapen. Polisen lutade sig mot körkortslagen i sin bedömning, och det var också med stöd i den man argumenterade i domstolarna.
Med andra ord, en liten synnedsättning längst ner i höger synfält, som var den enda funktionsnedsättning stroken orsakade, har satt stopp för Per Folkeruds jägarliv.
I kaklet
Per Folkerud har kämpat ända in i kaklet för sin rätt att inneha vapen. Han fick rätt mot Polisen i förvaltningsrätten, med led nederlag i kammarrätten. Han valde då att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen som nu meddelat att man inte ger prövningstillstånd.
– Jag vet knappt vad jag ska säga. Jag har inga problem med synen och att man tar ifrån mig rätten att inneha vapen känns som ett övergrepp, säger Per Folkerud när Svensk Jakt når honom på telefon.
Starka intressen
För Per har det inte i första hand handlat om hans egna rättigheter, när han valt att driva frågan vidare.
– Jag lever ett bra liv med starka intressen som cykling och fiske. Men jag tänker på andra jägare som är eller kommer att hamna i samma situation som jag. De som har jakten som livsstil. Om polisen tillåts använda körkortslagen för att bedöma vapeninnehavare kommer många fler att drabbas, säger Per Folkerud.
– Jag har kontakt med en jägare på västkusten med en liten synnedsättning och som har drabbats av polisens övergrepp på samma sätt som jag. Han har också överklagat, och jag antar att förvaltningsrätten bara sitter och väntar på det här utslaget för att kunna döma till hans nackdel, fortsätter han.
Jägareförbundets stöd
På Svenska Jägareförbundet har förbundsjuristen Ola Wälimaa stöttat Per Folkerud i hans ärende. Utgångspunkten har varit att han visst kan fortsätta jaga med den lilla synnedsättning han har.
– Jag anser att domstolarna kommit till en felaktig slutsats. Om man blir helt blind kan man så klart inte jaga, men var gränsen går exakt är svårare att säga. Att jämställa bilkörning med jakt är dock principiellt fel, säger Ola Wälimaa.
Enligt Jägareförbundet är grundproblemet att det saknas riktlinjer för när man ska anses olämplig att inneha vapen på grund av synproblem. Något som innebär att läkarna inte vet när man ska anmäla att en person har en synnedsättning till polisen.
– Det är en brist i Socialstyrelsens riktlinjer från 2013. Något som Jägareförbundet har påpekat sedan dess. Vi måste analysera situationen och se hur vi ska arbeta framöver för att komma till rätta med problemet, säger Ola Wälimaa.
Jägareförbundets jurist: Mycket viktigt att vapendom prövas i högre instans
Egna regler
Per Folkerud uppskattar det stöd han fått i processen från Jägareförbundet och andra, jägare och vänner. Han är också glad för att Ola Wälimaa fortsätter att arbeta för att inte körkortslagen ska avgöra vem som är lämplig att inneha vapen.
– Sett i backspegeln hade det bästa varit att inte säga att jag jagade när läkaren frågade om mina fritidsintressen, efter den där natten på sjukhuset. Jag tänkte inte på det då, för jag var glad över att kunna röra på mig. Men egentligen är det inte vettigt att det ska vara på det sättet. Den som är lämplig att inneha vapen ska få ha det, utan att polis och domstolar hittar på egna bedömningsregler, säger Per Folkerud.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.