Det som blev så fel har nu rättats till. Sören Johansson har fått god hjälp av sin son Erik i kampen för att få sina jaktvapen tillbaka. Nu har han hämtat dem på polisstationen i Borås Foto: Jan Henricson

Som julafton när Sören fick tillbaka sina vapen

Premium

I höstas blev jägaren Sören Johansson under stor dramatik av med sina vapen. Tidigt en lördagsmorgon stod utan förvarning uniformerade poliser på farstubron för att tömma hans vapenskåp. Nu har det visat sig att allt var ett misstag, och Sören har fått tillbaka sina vapen.

När Svensk Jakt möter Sören Johansson och hans son Erik utanför polisstationen i Borås är humöret på topp. Efter en höst och vinter då Sören fått gå utan sin hagelbössa på harjakterna, ska ordningen äntligen återställas. Nu ska han få tillbaka sina vapen.

– Bra och roligt. Nästan som julafton när man var liten, svarar en glad Sören Johansson på den klassiska frågan: Hur känns det?

 

Oannonserad polis

Svensk Jakt har tidigare berättat om hur 75-årige jägaren Sören Johansson i Härna utanför Ulricehamn abrupt blev fråntagen sitt livsintresse, när polisen oannonserat kom till Sörens och hans hustru Gudruns bostad för att hämta hans vapen.

Bakgrunden är följande:

I början av december 2010 drabbades Sören Johansson av en hjärnblödning. Något som innebar att han under en tid fick lämna ifrån sig sina vapen. Efter att ha återhämtat sig fick han bössorna igen och kunde fortsätta med sitt stora intresse, att jaga.

 

Väntade på barnbarn – skrämdes av polis som kom för att hämta vapen

Skarp kritik

Många år senare, förra sommaren, blev Sören Johansson vid några tillfällen yr och illamående och sökte därför vård på lasarettet i Borås. När han efter ett dygn blev utskriven förmanades han att inte jaga innan han var färdigutredd.

En tid därefter, utan förvarning, beslagtogs hans vapen. Polisens agerande vid tillfället föranledde Sören Johansson och hans familj att rikta skarp kritik mot hur det hela hade gått till.

 

Polisen: Rutinerna kan bli bättre

Sedan dess har familjen arbetat för att få beslutet hävt. Varken Sören, hans hustru eller hans båda engagerade söner Erik och Per har förstått vari problemet legat. Sören Johansson har varit densamma efter illamåendet i somras som han var innan.

 

Hel säsong

Utanför polisstationen i Borås känner sig Sören Johansson fullt ut som jägare igen. Det har inte varit detsamma att gå med harhunden i vinter, utan hagelbössan över axeln. Foto: Jan Henricson

Efter en lång kamp, med många kontakter med olika läkare fick Sören Johansson besked om att han är lämplig att inneha vapen. Sjukdomen i somras var inte anledning att dra in hans vapentillstånd.

– Det har inte varit enkelt, och det har tagit en hel jaktsäsong. Men vi har inte gett oss, och jag har haft god hjälp av min fru Gudrun och mina pojkar, säger Sören Johansson. Fel kan det ju bli, men det är märkligt att det krävts så mycket av oss för att få det tillrättat.

 

Gick för fort

Erik Johansson beskriver hur svårt det varit att få några besked från sjukvården. När man äntligen upprättat kontakt med en läkare och tyckt sig komma någon vart, har denne blivit ersatt av en vikarie och så har det börjat om igen.

Kontakterna med polisen där ingen verkar ha velat ta till sig familjens förklaringar och argument har inte varit mycket bättre.

– Det är som att ingen riktigt har brytt sig. Till slut var det en läkare som intygade att det inte möter några hinder för pappa att inneha vapen. Ja, det uttrycktes faktiskt som att ”det här har nog gått lite för fort”. Han skulle alltså aldrig blivit av med sina bössor, säger Erik Johansson.

Han är fortsatt kritisk till hur polisen agerade när vapnen omhändertogs, men nöjd med att de äntligen har fått rätt och att hans pappa kan utöva sitt stora intresse fullt ut igen.

 

Mycket att bära

Någon kontakt mellan sjukvården och polisen – på det sätt som skedde när Sören Johansson blev av med sina vapen – förekom inte när det var dags att åtgärda det som blivit fel. Att informationen nått fram har familjen fått ombesörja.

Slutligen kom brevet från Polismyndigheten, att Sören Johansson kan hämta vapen och ammunition där de förvaras i Borås. Och den här kylslagna aprildagen är stunden kommen.

 

Shopping för att fira

Efter ett förhållandevis kort besök inne på polisstationen kommer Sören Johansson ut med sina fem bössor. Som tur är har han bärhjälp för tillsammans med ammunitionen är det mycket att kånka på.

Att både Sören och Erik är nöjda och glada går inte att ta miste på.

– Nu du pappa, får du räkna med en timme i bilen. Nu åker vi till Hylte och shoppar för att fira, överraskar Erik och Sören är inte sen att tycka att det är en alldeles utmärkt idé.

På hemväg efter väl förrättat uppdrag. Sören Johansson har fått tillbaka vapnen som polisen under stor dramatik beslagtog i höstas. Foto: Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev