Polisen: Rutinerna kan bli bättre
Polischefer både i Borås och Göteborg säger att rutinerna för när vapen omhändertas kan bli bättre. Till exempel att vapenägaren genom ett telefonsamtal i förväg får veta att besök är att vänta.
Stefan Gustafsson som är biträdande lokalpolisområdeschef i Borås, har tidigare kontaktats av Sören Johanssons son Per Hernbo och är inte obekant med händelsen, då uniformerad polis tidigt en lördagsmorgon ringde på hos Gudrun och Sören Johansson för att ta hämta hans vapen. Något de tyckte var mycket obehagligt.
Stefan Gustafsson säger att det inte finns några särskilda rutiner för hur polisen ska agera när vapen omhändertas från jägare som blivit sjuka, utan att det beror från fall till fall.
– Det handlar om vilka resurser som finns tillgängliga, om det är helg eller vardag och hur skyndsamt ärendet måste genomföras, säger Stefan Gustafsson.
Väntade på barnbarn – skrämdes av polis som kom för att hämta vapen
Rutiner kan bättras
Stefan Gustafsson vill inte kommentera det specifika fallet, men erkänner att tre uniformerade poliser som ringer på dörren klockan åtta en lördagmorgon i ett sådant här ärende ”låter lite dumt”.
– Jag kan inte svara på varför det sköttes på detta sätt, men jag anar att ärendet hamnat hos tjänstgörande poliser som tyckte det var lämpligt att utföra uppgiften då, säger Stefan Gustafsson.
Gustafsson säger att det finns rutiner för hur polisen ska agera, men att det finns saker som kan bli bättre.
– Det är något som man absolut kan diskutera.
Alltid civila
Geir Hogstad är kommissarie och chef för handräckningsgruppen i Storgöteborgs polisområde. Han blir riktigt bekymrad när Svensk Jakt beskriver vad som hände hos familjen Johansson i Härna för några veckor sedan.
– I Storgöteborg åker aldrig uniformerad polis på sådana här ärenden, och jag vågar påstå att det inte är lyckat att skicka uniformerad personal, säger Geir Hogstad.
– Men jag kan förstå att sådant inträffar i ett lokalpolisområde som Borås, där resurserna är begränsade, fortsätter han.
Geir Hogstad beklagar det som hände Gudrun och Sören Johansson den där morgonen, och han förstår att de blev rädda och skärrade. Särskilt som de väntade besök av barnbarnen.
– Jag är inte ansvarig för detta, men jag ber om ursäkt för Polismyndighetens räkning, säger han.
Inte motståndare
Geir Hogstad lovar att ta upp det inträffade med chefen för rättsavdelningen för att diskutera rutinerna när vapen omhändertas från laglydiga som drabbats av sjukdom.
– Jag är inte motståndare till att vi ringer och förvarnar. Eller skickar brev. Poliser tycker om överraskningsmomentet som i vissa fall kan vara till hjälp, men i sådana här fall är sådana inslag onödiga, säger Geir Hogstad.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.