Per Folkerud förlorade kampen att få behålla sina vapen när kammarrätten gick på polisens linje. Foto: Privat

Jägare förlorade kampen för sina vapen

Premium

Jägaren Per Folkerud i Falun fick rätt mot polisen i förvaltningsrätten men förlorade kampen för sina vapen i kammarrätten. Det lilla synbortfallet han har efter en stroke innebär att han inte kan anförtros att inneha vapen, enligt domstolen.

Svensk Jakt har tidigare berättat om vad som drabbat Per Folkerud i Falun då polisen oannonserat dök upp vid hans bostad och beslagtog hans vapen. Detta långt efter att han återhämtat sig från en stroke, som påverkade hans synfält när han tittar ner till höger.

När han överklagade att vapnen omhändertagits till förvaltningsrätten fick han rätt. I en lång och välskriven dom argumenterar rätten för att Per Folkerud ska få behålla sina vapen. Domstolen fann inte något i utredningen som talade mot att han är lämplig att hantera vapen.

 

Kort dom

Men Polismyndigheten nöjde sig inte med det utan överklagade till Kammarrätten i Sundsvall som nu har kommit med sitt utslag. I en dom som kan betecknas som allt annat än argumenterande, konstaterar man närmast lakoniskt att synnedsättningen är sådan att Per Folkerud är olämplig att inneha vapen.

Det yttrande som skrevs av Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa, där han konstaterar att Per Folkeruds synbortfall inte påverkar hans förmåga att hantera vapen säkert vid jakt och skytte, nämns över huvud taget inte i kammarrättens dom.

 

Prejudicerande dom

När Svensk Jakt når Per Folkerud på telefon är han besviken över utslaget. Han ser det som att han blivit ett prejudicerande fall för polismyndigheten som nu kan använda sig av körkortslagens krav, för att begränsa vapeninnehav.

– Jag befarar att detta kan komma att drabba många jägare i framtiden. Och det är mycket allvarligt. Därför vore det bra om det överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Per Folkerud.

Det är emellertid en kamp han inte kommer att driva själv. Det som han gått igenom har kostat på för mycket, och han väljer nu att ägna sig åt sina andra intressen, fiske och cykling, och acceptera att han inte kommer att jaga mer.

– Att strida mot myndigheterna tar för mycket energi. Jag vill ägna mig åt sådant jag tycker är roligt, säger Per Folkerud.

Per kämpar för jägares rätt att ha vapen

Inget intyg

Enligt Per Folkerud är inte det värsta att ha blivit av med vapnen och inte få jaga mer. Det som verkligen tar på honom är att han behandlats så fel, både av polisen och nu också Kammarrätten i Sundsvall.

– Ja, det är det verkligt tunga. Att inte heller någon ögonläkare kunde intyga att min syn är tillräcklig för att hantera vapen är också jobbigt att veta. Men de törs väl inte göra det kan jag tro, säger Per Folkerud.

Per Folkerud är en erfaren jägare. Han har dessutom under många år arbetat med jaktutbildning på Studiefrämjandet. Han vet alltså vad säker vapenhantering innebär.

 

Kan köra bil

Sedan han drabbades av stroken har hans syn förbättrats och han har nu ansökt om att få tillbaka sitt körkort.

– Jag skulle utan tvekan kunna sätta mig i bilen och köra nu, utan att vara till någon fara varken för mig själv eller andra. Igår cyklade jag fem mil i trafiken, och det gör jag utan problem.

Han beskriver också hur det är när han åker med sin sambo i bilen eller husbilen.

– Jag ser vad som händer i trafiken lika tidigt som hon gör. Det händer att jag upptäcker ett rådjur vid sidan om vägen innan hon gör det. Jag skulle inte se en hare som kommer upp framför höger skärm, men vem gör det? I vilket fall är det ju då för sent att göra något åt det.

– Att de inte låter mig behålla mina vapen på grund av denna lilla synnedsättning är i grunden fel och fullständigt obegripligt, säger Per Folkerud.

 

Läs även

Jägareförbundets jurist: Mycket viktigt att vapendom prövas i högre instans

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev