Per Folkerud har åter rätt att inneha vapen, och att jaga. Han är mycket glad efter att i fyra år har kämpat mot Polismyndighetens godtycke. Foto: Privat

Per vann mot Polisen – har åter rätt att inneha vapen

Jägaren Per Folkerud i Falun har efter flera års kamp återfått rätten att inneha vapen. Polisens sista motstånd maldes ner efter att Per fick tillbaka sitt körkort. Men det satt långt inne.

När Svensk Jakt når Per Folkerud på telefon är han glad som en speleman.

– Vilken seger, utbrister han. Livet är helt fantastiskt bra nu. Jag har fått tillbaka körkortet och jag får jaga igen.

Per kämpar för jägares rätt att ha vapen

Efter att ha drabbats av en stroke 2018 fick Per Folkerud en mindre synnedsättning i höger synfält. Något som var den enda funktionsnedsättning som stroken orsakade, och Per bedömde det som tur i oturen att han kom undan så lindrigt.

 

Körkort och vapen

Det lilla handikappet skulle ändå få långtgående konsekvenser på Per Folkeruds liv. Han blev av med körkortet och fick inte längre köra motorcykel eller sin husbil.

Jägare förlorade kampen för sina vapen

Polismyndigheten drog också in hans vapenlicenser, med motiveringen att eftersom han inte längre var lämplig att köra bil var han heller inte betrodd att inneha vapen.

Per Folkerud överklagade Polisens beslut. Han ansåg inte att den begränsade synnedsättningen hade någon betydelse för hur säker han är som jägare.

I förvaltningsrätten fick han rätt då domstolen slog fast att Polisen inte haft någon anledning att återkalla vapenlicenserna på grund av att han inte uppfyllde de medicinska kraven för körkortsinnehav.

 

Stöd från förbundet

Polisen nöjde sig inte med det, utan överklagade till kammarrätten som i sitt utslag gick emot Per Folkerud. Någon särskild motivering till varför körkortslagen kan tillämpas på vapeninnehav ger inte kammarrätten, utan konstaterar endast att hans synnedsättning gör honom olämplig att inneha vapen.

Per slogs för sina vapen men förlorade

Ulf Berg.

Under processen har Per Folkerud haft stöd av Jägareförbundets ordförande i Dalarna Ulf Berg, och förbundsjurist Ola Wälimaa. Han säger att han antagligen gett upp för länge sedan om han inte haft denna uppbackning.

– Ja, det hade jag nog. Under kontakterna med Ulf och Ola blev det allt viktigare för mig att få rätt. Det blev en principsak som jag ville driva inte bara för min egen skull, utan också för jägare som hamnar i samma situation som jag, säger Per Folkerud.

 

Ingen enkel sak

När Transportmyndigheten bedömde att Per Folkeruds förmåga att framföra fordon på ett säkert sätt inte påverkades av synnedsättningen, och han fick igen körkortet, tog han upp striden för sina vapenlicenser igen.

”Om Polismyndigheten nu bestämde att jag inte ska få ha vapen för att jag inte har körkort, borde de ändra sig när jag nu fått tillbaka det”, resonerade Per Folkerud och ansökte om ett lånetillstånd för vapen.

Jägareförbundets jurist: Mycket viktigt att vapendom prövas i högre instans

Så enkelt var det förstås inte. Polisen krävde ytterligare synundersökningar, och när Per Folkerud tog kontakt med myndighetens jurist förklarade hon att det var andra regler som gällde, som inte hade med körkortet att göra,

 

Förbannad jurist

Ola Wälimaa.

Ola Wälimaa.

– Jag hade ingen lust att lägga ytterligare två-tre tusen kronor på en ny synundersökning. Polisens resonemang var ju helt bakvänt, säger Per Folkerud.

Så han kontaktade Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa igen. Som blev förbannad.

– Polisen drar alltså in Per Folkeruds vapenlicenser med hänvisning till att han inte längre har körkort. När han sedan får tillbaka körkortet hänvisar man till något annat diffust för att fortsätta diskriminera honom. En helt oacceptabel myndighetsutövning, säger Ola Wälimaa till Svensk Jakt.

 

Ett intyg till

Efter att förbundsjuristen skrivit ett nytt intyg, där han påtalade inte bara det orimliga i Polisens hantering av Folkerud utan också belyste hur fel det är att tillämpa körkortslagen på vapeninnehavarare, kom det plötsligt ett brev till Per.

– Vi kom hem från en semesterresa med husbilen och då låg beskedet att jag fått ett lånetillstånd för vapen i brevlådan. Utan några andra förklaringar eller motiveringar till varför man ändrat sig.

 

En seger

Nu kan alltså Per Folkerud börja fundera på att köpa nya vapen. De gamla var han tvungen att sälja för ett par år sedan, då de annars hade skrotats av Polisen.

– Jag är mycket glad. I augusti var det fyra år sedan, så det har tagit lång tid att få tillbaka körkortet och rätten att jaga. Vilken seger!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev