onsdag 10 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 11 augusti 2015 - 12:54

Vapenlicenser: Regeringen tar polisen i örat

Det är tydligt att regeringen vill se resultat och att detta inte bara är en pappersprodukt. Nu har polisen regeringens ögon på sig, säger Anders Grahn, chef för Intressebevakning och Juridik på Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Efter stor kritik mot licenshantering ger nu regeringen Polismyndigheten i uppdrag att utveckla hanteringen av vapentillstånd. Ett uppdrag som Jägareförbundet tror kommer ge resultat.

Svensk Jakt har skrivit ett stort antal artiklar om långa handläggningstider för vapenlicenser, och idag ger regeringen Polismyndigheten i uppdrag att effektivisera hanteringen. I uppdraget ingår bland annat att säkerställa att hanteringen bedrivs enhetligt inom Polismyndigheten.
Polismyndigheten ska också redovisa statistik över handläggningstider, visa olika faktorers påverkan för handläggningstider och utveckla rutiner för ett effektivt, framtida, arbete.

Påtryckningar från flera håll
Polismyndighetens handläggningstider har under de senaste åren varit långa. De har även varierat i allt för stor utsträckning mellan polisregioner. Kritik mot handläggningstiderna för vapentillstånd har inkommit från flera håll. Bland annat konstaterade Justitieombudsmannen (JO) under 2014 att handläggningstiderna bör vara kortare än vad som är fallet i flera regioner idag, Svensk Jakt har publicerat ett stort antal artiklar om problemen och för Svenska Jägareförbundet har det varit en riktig långkörare.
– Det här har varit ett problem som vi länge upprepat för polisen och politiker och nu har man lyssnat på förbundet. Länsföreningarna har tagit kontakter med lokala politiker och senast i somras var jag i kontakt med inrikesminister Anders Ygeman. Det är när vi jobbar tillsammans som det ger resultat, säger Anders Grahn, chef för Intressebevakning och Juridik på Svenska Jägareförbundet.

Snart resultat
Uppdraget ska slutredovisas 1 mars 2017 men Anders Grahn hoppas på resultat redan innan dess.
– Polisen ska delredovisa uppdraget redan den 1 mars 2016 och de ska också på årsbasis redovisa statistik om handläggningstiderna. Det är tydligt att regeringen vill se resultat och att detta inte bara är en pappersprodukt. Nu har polisen regeringens ögon på sig, säger Anders Grahn.
– Den nya Polismyndigheten ges nu bättre förutsättningar för att effektivisera arbetet med att ge de tillstånd svenska jägare och sportskyttar behöver, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i ett pressmeddelande. 

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay