”Om syftet är att minska vargskador bör stammen sänkas i vissa områden”
Viltskadecenters rekommendationer är den enskilt största faktorn till att få skyddsjakter beviljas på varg i Mellansverige. Rekommendationerna kommer från en gammal rapport som såväl myndigheter som Viltskadecenter själva vill ändra på.
– Jag tycker absolut att det borde göras en genomlysning av vår rapport. Inte minst för att anpassa den till dagens lagstiftning, säger Jens Frank, föreståndare för Viltskadecenter och en av författarna till rapporten ”Rovdjur, tamdjur, hundar och människor” som släpptes av Viltskadecenter 2006.
Och det är från den 14 år gamla rapporten som dagens rekommendationer kommer (läs separat text om rapporten). Länsstyrelsen och Naturvårdsverket vill att den ska genomlysas och ändras.
Viltskadecenter likaså.
Men om det kommer att ske är mycket osäkert.
– Från Viltskadecenter har vi inte föreslagit detta för Naturvårdsverket. Det närmaste vi kan komma i våra förslag är att vi vill utvärdera vilket skydd så kallade vargvästar ger hundarna vid en vargattack för vi vet inte idag om västarna ger något skydd.
– Men Naturvårdsverket kan ge oss uppdraget om de så önskar, säger Jens Frank.
”Det närmaste vi kan komma i våra förslag är att vi vill utvärdera vilket skydd så kallade vargvästar ger hundarna vid en vargattack för vi vet inte idag om västarna ger något skydd.”
Jens Frank
Hur det än blir med den saken kommer Viltskadecenter av allt att döma inte heller vid en revidering att komma fram till att skyddsjakten på varg borde utökas.
– Skyddsjakten är ofta ett trubbigt verktyg för alla vargar kan döda hundar. Om syftet är att minska antalet vargskador markant bör vargstammen i stället sänkas rejält i områden med många jaktdagar med löshund, det som jag kallar för zonering, säger Jens Frank.
Tumregler
Viltskadecenter använder följande tumregler då de yttrar sig om skyddsjakt på varg som angripit hundar:
• Minst tre dokumenterade angrepp på hund av samma varg/par eller minst fyra dokumenterade angrepp på hund av samma familjegrupp.
• En varg som angripit en hund som rastas i koppel av människa.
– När det inträffat så pass många angrepp menar vi att det handlar om en särskilt skadegörande individ, säger Jens Frank.
Vägrar svara på fråga
Men hur en särskilt skadegörande individ ska kunna pekas ut är oklart. För Jens Frank vägrar att svara på frågan vem han tror släpper den tredje eller fjärde hunden i ett område där två eller tre hundar redan dödats av varg?
Eftersom det knappt släpps några hundar i områden där det inträffat flera vargattacker kan man med Viltskadecenters resonemang heller inte peka ut någon skadegörande individ. Ett slags moment 22 alltså.
• Tycker du att upphörande av löshundsjakt är en lämplig lösning på vargproblemen?
– Nej. Det är inte en bra lösning, anser Viltskadecenter.
• I dagsläget tillåts ingen licensjakt på varg. Och du vill heller inte utöka skyddsjakten. Det betyder alltså att de som bor i vargtäta områden helt enkelt får gilla läget?
– Om det inte finns någon särskilt skadegörande individ i området så kommer effekten av inriktad skyddsjakt vara försumbar vad gäller det förväntade antalet angripna hundar, säger Jens Frank.
Det tycks bli allt fler skyddsjaktansökningar från människor som upplever att vargar är närgångna. Viltskadecenter rekommenderar inte skyddsjakt som en förstahandsåtgärd om inte en eller flera vargar angripit och skadat människor.
• Ni tycker alltså att man får vänja sig vid att ha varg mellan grillen och altanen?
– Det finns inget som tyder på att den typen av beteende leder till en ökad risk för vargangrepp på människor. Men om varg däremot vid flera tillfällen och under en längre tid befunnit sig närmare än 30 meter från människor tycker vi att man ska överväga skyddsjakt, säger Jens Frank.
Viltskadecenter kallar själv sina rekommendationer för tumregler.
• Måste länsstyrelsen följa dem när de fattar beslut i ärenden om skyddsjakt på varg?
– Nej. Det är ingen lagtext utan det är bara Viltskadecenters rekommendationer, säger Jens Frank.
[totalpoll id=”150648″]
Läs mer
Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.