Länsstyrelsen Kronoberg har fattat beslut om skyddsjakt på en varg som vid minst fyra tillfällen attackerat får i länet. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Nytt beslut om skyddsjakt på genetiskt viktig varg

Efter sju angrepp på tamboskap och stora insatser för att skydda djuren i området bedömer Länsstyrelsen Kronoberg att situationen är ohållbar. Under onsdagen fattades beslut om skyddsjakt på en genetiskt viktig varg som härjar i de sydvästra delarna av Kronobergs län.

Vargen, med beteckningen G93-23, är första generationens avkomma från en invandrad varg från Finland-Ryssland. Den bedöms som viktig för vargstammens genetik, men har under hösten och vintern ställt till stora problem i tamdjursbesättningar i Skåne, Halland, Kalmar län, Östergötland och nu i Kronobergs län.

Många angrepp

Sedan den 1 november har varg dokumenterats i samband med sju angrepp i de sydvästra delarna av länet, och vid minst fyra av angreppet har den nu aktuella vargen bekräftats på platsen. Genomgående är det får vargen attackerar och trots omfattande insatser har djurbesättningarna inte kunnat skyddas.

 Denna varg är genetiskt mycket värdefull eftersom den är första generationens avkomma av en finsk-rysk invandrad varg. Länsstyrelsen har därför bedömt att innan ett beslut om skyddsjakt kan vara aktuellt så måste de skadeförebyggande åtgärder som utförts vara långt utöver det som krävs vid angrepp av andra svenska vargar som är starkt inavlade,” skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vill skydda närliggande revir

Skyddsjakten börjar först i anslutning till ett angrepp eller förestående angrepp i området. Länsstyrelsen värnar också om vargarna i reviret Kosta.

”Skyddsjakten börjar gälla i anslutning till angrepp eller förestående angrepp på tamboskap i området och gäller till och med den 1 februari 2024. Skulle vargen följas så att vargarna i Kosta-reviret riskeras förväxlas med G93-23 ska jaktledare avbryta jakten omedelbart,” skriver länsstyrelsen.

Föervaltningsrätten upphävde

Samma varg har omfattats av tidigare beslut om skyddsjakt. Det beslutet upphävdes av Förvaltningsrätten i dom den 1 december 2023.

Jaktledare utses av länsstyrelsen. Jaktledaren utser därefter de personer som får delta i skyddsjakten.

Jaktområdet i Kronobergs län, markerad med röd linje. De röda stjärnorna är konstaterade angrepp av den aktuella vargen G93-23. Karta: Länsstyrelsen Kronoberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev