Under tisdagen inleds rättegången. Arkivbild. Foto (i hägn): Olle Olsson

Efter flera vargattacker – länsstyrelsen utesluter inte skyddsjakt

Efter att en så kallad genetiskt viktig varg gjort flera angrepp på tamdjur utesluter inte länsstyrelsen i Kronoberg skyddsjakt.

Angreppen på tamdjur kan härledas till en varg som klassats som F1. Alltså så kallad genetiskt viktig eftersom det är en avkomma från en invandrad varg som har genetiska egenskaper som den svenska vargstammen saknar.

Flera angrepp

Vargen gjorde under senhösten förra året nio angrepp på tamdjur i både Kronoberg och grannlänen. Den har angripit tamdjur i Hallaryd den 2 januari och den 8 januari utfördes ytterligare angrepp ett par mil från Hallaryd. I det fallet har man dock inte kunnat fastställa vilken varg som utförde angreppet, uppger länsstyrelsen på sin hemsida.

Länsstyrelsen i Kronoberg skriver även att det nu finns behov av skyddsjakt på vargen.

Stort lidande

– Den här vargen har utfört minst tio olika angrepp på tamdjur vilket orsakat både djuren och ägarna stort lidande. Därför ser Länsstyrelsen i Kronoberg nu ett behov att ta ett skyddsjaktbeslut för att förhindra fler angrepp, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Magnus Lundmark.

Förvaltningsrätten har tidigare behandlat ett skyddsjaktsärende på den aktuella vargen. Länsstyrelsen i Kalmars beslut om skyddsjakt överklagades och förvaltningsrätten upphävde beslutet.

Förebyggande åtgärder

Förvaltningsrätten ansåg att det krävs stora förebyggande åtgärder för att en skyddsjakt ska vara berättigad och hänvisade till den aktuella vargens genetiska status.

– Nu arbetar vi för att utföra de åtgärder som går att göra på kort tid för att förhindra fler angrepp i västra Kronoberg. Parallellt arbetar vi med att få till stånd ett skyddsjaktbeslut om det ändå skulle uppkomma fler angrepp. Det är alltså inte antalet tidigare angrepp som är kritiskt utan att vi lyckas göra alla åtgärder som bara går för att undvika angrepp, säger Magnus Lundmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev