Inte heller den här gången blir det någon skyddsjakt på två oskygga vargar.

Flera vargar dödade nio får i en besättning i Kosta. Länsstyrelsen har bekräftat angreppet. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Första vargangreppet – djurägare uppmanas hålla djur inne

Efter ett angrepp i en fårbesättning i Kosta uppmanar länsstyrelsen i Kronoberg alla djurägare i området att stalla in sina djur. Flera vargar har funnits på platsen för angreppet och dna har skickats på analys.

På tisdagskvällen fick Länsstyrelsen Kronoberg larm om ett vargangrepp där nio får dödats vid ett angrepp i Kosta. Att det är varg som dödat fåren råder det ingen tvekan om, och spåren på platsen tyder på att det är flera vargar. Kanske tre djur, som alla deltagit i attacken.

Första angreppet

Det leder misstankarna till vargarna i reviret Kosta.

– Det är i så fall första gången de angriper tamdjur, säger naturskyddshandläggare Magnus Lundmark vid Länsstyrelsen Kronoberg.

Dna från platsen har skickats på analys, och svar väntas i nästa vecka. 

Nya angrepp

– Uppmaningar till djurägare har tidigare gällt i de områden där vi har en genetiskt viktig varg, som vid flera tillfällen angripit och dödat tamdjur. Från Kosta är det 6,5 mil till platsen för det närmaste angreppet från den vargen. Vi utesluter ingenting, men det är mindre troligt att den vargen som varit inblandad i det här angreppet. I Kostareviret har vi också tre djur, ett revirmarkerande par som går tillsammans med en valp, säger Magnus Lundmark.

Flera djur i rörelse

Länsstyrelsen utesluter inte att det kan handla om helt andra vargar. I området runt reviret Kosta har det rört sig andra vargar de senaste månaderna.

Den drabbade djurägaren har fått hjälp, och för att förhindra nya angrepp har alla djurägare i området uppmanats att vara uppmärksamma och om möjligt hålla djuren inne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev