Statliga Sveaskog får inte tillstånd av länsstyrelsen att skyddsjaga 50 älgar i Lycksele. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nytt bakslag för statliga Sveaskog – Nej till skyddsjakt på älg i Lycksele

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till Sveaskogs ansökan om att få skyddsjaga 50 älgar i Lycksele.

Statliga Sveaskog ansökte den 14 februari om att få skyddsjaga 50 älgar inom ett drygt 2.700 hektar stort område i Lycksele kommun med hjälp av helikopter, skoter och drönare. Anledningen till ansökan är enligt Sveaskog omfattande och återkommande betesskador av älg inom vinterkoncentrationsområden.

Jägareförbundet Västerbotten har varit starkt kritisk till Sveaskog och i en debattartikel nyligen uppmanade K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, Sveaskog att skyndsamt dra tillbaka sin skyddsjaktansökan och snarast tacka ja till samtal om älgförvaltningen.

Jägareförbundet Västerbotten: ”Sveaskog behöver tänka om”

Länsstyrelsen avslår nu alltså Sveaskogs ansökan med bland annat motivet att skyddsjakt inte ska kompensera för redan inträffade skador.

 

Redan skadat området

Länsstyrelsen menar att det skogsbestånd som Sveaskog vill skydda redan är så skadat och att skadorna är av sådan omfattning att beståndet med all sannolikhet inte kommer att uppfylla skogsvårdslagens krav.
Så här skriver länsstyrelsen i beslutet:
”Att skjuta en mängd älgar löser inte problemet som måste hanteras storskaligt och långsiktigt inom ordinarie förvaltning. En beviljad skyddsjakt skulle inte vara ändamålsenlig och uppnå det skyddande av skog den är avsedd för i detta specifika område.”

Länsstyrelsen avfärdar också Sveaskogs argument att få använda helikopter vid skyddsjakt på älg.

 

Helikopter orsakar onödigt lidande

”I en situation under dessa betingelser skulle jakt som bedrivs från helikopter sannolikt orsaka ett onödigt lidande. En stor mängd älgar skulle utsättas för påfrestande stress från att helikoptern anländer och sedan öka för var älg som jagas och påskjuts. Av den anledningen är det inte jämförbart med helikopteranvändningen som i vissa fall används vid en del skyddsjakter på rovdjur. Förutsättningarna i exemplet ovan jämfört med det aktuella fallet gällande älg är helt enkelt vitt skilda.”

Även i Norrbotten har Sveaskog ansökt om att få skyddsjaga älg från helikopter. Där sade också länsstyrelsen nej. Sveaskog har överklagat det beslutet till Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev