Flera partier vill nu att regeringen och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg breddar direktiven till utredningen av en ny renskötsellag. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya landsbygdsministern krävs på svar om fjälljaktsutredning

Kjell-Arne Ottosson (KD) och Mattias Karlsson (M) frågar nu landsbygdsminstern i var sin interpellation om regeringen kommer bredda direktiven till utredningen som ska föreslå en ny renskötsellag.

Den så kallade Renmarkskommittén ska ta fram förslag till en ny renskötsellag. En majoritet i miljö- och jordbruksutskottet riktade i juni 2021 ett tillkännagivande till regeringen som handlade om att bredda direktiven och ta med synpunkter från organisationer som samlar jägare.

Direktiven bör också i större grad ta hänsyn till andra näringar till exempel skogsbruk och turism, ansåg utskottet.

 

Rädsla bland fjälljägare – fick egen sittning med renmarkskommittén

Lokalbefolkningens traditioner

En majoritet i utskottet tyckte att utredningens direktiv ska kompletteras med förslag som tar hänsyn till samers rätt men också beaktar lokalbefolkningens och övriga svenskars tradition, intresse och behov av att jaga och fiska på det sätt som skett under lång tid.

Kjell-Arne Ottosson vill nu ha svar av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) när regeringen kommer meddela nya direktiv som följer riksdagens tillkännagivande?

Även Mattias Karlsson (M) har ställt frågor i samma ämne till ministern. Han undrar bland annat varför statsrådet ännu inte kompletterat utredningsdirektiven i enlighet med riksdagens tillkännagivande?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev