Naturskyddsföreningen anser att skyddsjakt kan vara nödvändigt på närgångna vargar. Ändå överklagade organisationen ett beslut om skyddsjakt på ett närgånget vargpar. Foto: Olle Olsson

Naturskyddsföreningen överklagade skyddsjakt på närgånget vargpar

Naturskyddsföreningen säger sig vara för skyddsjakt på närgångna vargar. Ändå överklagade Naturskyddsföreningen länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på det vargpar som revirmarkerade på hustomter i Hälsingland.

”Skyddsjakten kan bidra till att behålla vargens naturliga rädsla för människan.” Det skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Naturskyddsföreningen tillägger dessutom att det ibland till och med är nödvändigt med skyddsjakt, ”som när vargen angriper tamdjur eller är för närgången.”

 

Från Naturskyddsföreningens hemsida.

På lördagen sköts ett vargpar på skyddsjakt i Hälsingland. Vargparet har under vintern etablerat revir på hustomter i Ovanåkers- och Bollnäs kommuner och skyddsjaktbeslutet kom till efter att länsstyrelsen i Gävleborgs län beviljade den totalt sjunde skyddsjaktansökan på vargarna.

Vargrevir påverkar skolundervisning – inget beslut om skyddsjakt

Ansökan om skyddsjakt skickades in av Ovanåkers kommun som i sin tur hade fått in klagomål på vargparet från drygt 30 fastighetsägare.

 

Dubbelt så många

Förutom att vargparet hade ett oönskat beteende framhöll länsstyrelsen att vargstammen i Gävleborgs län är dubbelt så stor som beslutat och att skyddsjakten inte skulle påverka vargens gynnsamma bevarandestatus vare sig lokalt eller nationellt.

 

Fel med skyddsjakt

Men Naturskyddsföreningen i Gävleborg ansåg ändå att det var fel med skyddsjakt på de båda vargarna. Organisationen överklagade länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Luleå.

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län skriver i sin överklagan att ”beslutet har verkställts hastigt och rättsläget är oklart” samt att beslutet bör upphävas av domstolen.

 

Information och raketer

I stället för skyddsjakt vill Naturskyddsföreningen i sitt överklagande att det skulle arrangeras informationsträffar med de människor som är direkt berörda samt göras försök att skrämma vargparet med pyroteknik och gummikulor.

Till sist hävdar Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län att någon skulle avlägsna sådant som lockar vargarna till platsen, ”till exempel kadaver av vilt som rovdjuren fällt i närheten”.

 

Avskriver målet

Men Naturskyddsföreningen fick inget gehör för sin överklagan. På tisdagen beslutade Förvaltningsrätten i Luleå att avskriva målet utan åtgärd.

Förvaltningsrätten skriver: ”Förvaltningsrätten kan konstatera att båda (2) vargarna är fällda och att skyddsjakten är avslutad. Frågan i målet har därmed förfallit. Förvaltningsrätten bedömer inte att det framkommit sådana omständigheter som innebär att det finns ett befogat intresse att ändå pröva målet i sak. Målet ska därför skrivas av från vidare handläggning.”

 

Nordulv och jaktkritiker

I samma veva avslår förvaltningsrätten även de överklaganden mot skyddsjakten som skickats in från organisationerna Rovdjursföreningen, Nordulv och Jaktkritikerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev