torsdag 7 december

Opinion

Företrädare för Naturskyddsföreningen i Gävleborg ger Jägareförbundet stöd i frågan om skyddsjakt på den skadade vargen i Linghem. Foto: Lars-Henrik Andersson och Dennis Jacobsen / Mostphotos (varg)

Debatt: ”Vi stöder jakt för att minska lidande”

Fallet med den skadskjutna vargen i Linghem i Dalarna som myndigheterna inte eftersöker, är ett utmärkt exempel på när vi i Naturskyddsföreningen anser att Jägareförbundet kan göra ett viktigt arbete.

Vi ger Torsten Nilssons, Jägareförbundet Uppsala län, insändare om att vilt ska inte utsättas för onödigt lidande vårt fulla stöd!

Trots att vår förening inte generellt är emot jakt, är det tyvärr sällan våra ställningstaganden är gemensamma med Jägareförbundets.

Samsynen och arbetet mot en viltförvaltning som bägge parter kan acceptera är alltför ofta avlägsen, men ett viktigt steg för att på något sätt föra arbetet med ett samarbete om våra vilda djur framåt, är att bejaka de små men viktiga stegen när vår syn är enad.

Så är fallet med Jägarförbundet Uppsalas syn på Linghedsvargen.

 

Värdefullt arbete

Det aktuella fallet med den sedan tidigare skadskjutna individen är ett ypperligt exempel på när vi anser att Jägarförbundet kan göra ett värdefullt arbete. En viltvård värd namnet och där jakt är ett viktigt verktyg för att minska onödigt lidande.

Vi menar, precis som Torsten Nilsson, att länsstyrelsen inte bör leta efter hinder i lagstiftningen, utan i stället efter utrymme att ta vara på lagstiftarens andemening om att vilt inte skall utsättas för onödigt lidande.

 

Arbeta tillsammans

En av svårigheterna som länsstyrelsen menar finns i lagstiftningen, är att om det blir tillåtet att jaga lidande vilt så kan det utnyttjas av illasinnade som hävdar att djuret var skadat och led, trots att så inte var fallet.

Vi respekterar naturligtvis länsstyrelsens försök att stävja jakt på felaktiga grunder, men hoppas samtidigt att såväl länsstyrelsen, Jägareförbundet och övriga vilt- och naturvårdsorganisationer, tillsammans aktivt kan arbeta med att få en fungerande lagstiftning som används för att minska risken att vilt utsätts för onödigt lidande.

En lagstiftning som innebär nolltolerans mot den omfattande illegala jakten, och att man höjer det etiska och moraliska arbetet vid jakt.

 

Daniel Ekblom

Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg

Jenny Olsson

Ordförande Naturskyddsföreningen Gävleborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.