onsdag 28 februari

Opinion

I stället för att söka efter hinder, borde länsstyrelsen följa lagstiftarens andemening i fallet med den uppenbart skadade vargen i Linghed, anser Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala län. Foto: Lars-Henrik Andersson, Martin Källberg

Debatt: ”När vågar länsstyrelsen se till lagens andemening?”

I fallet med den skadade varg som rör sig i Linghed borde länsstyrelsen inte söka efter hinder i lagstiftningen, utan i stället leta efter utrymme att ta vara på lagstiftarens andemening – att vilt inte ska utsättas för onödigt lidande.

Det tycks råda stor enighet om att den skadade varg som går under namnet Linghedsvargen med största sannolikhet är den varg som tidigare påskjutits och allvarligt skadats i samband med en misslyckad skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Dalarna: Just nu ingen skyddsjakt på den skadade Linghedsvargen

Jag har svårt att se att inte det oeftergivliga krav som framgår av Jaktlagens 28 §: ”Om vilt har skadats vid jakt, ska jägaren snarast vidta de åtgärder som behövs för att djuret ska kunna spåras upp och avlivas…,” inte även skulle vara tillämpligt vid skyddsjakt.

 

Leta inte hinder

Att tidigare eftersök avbrutits på grund av uteblivet resultat borde inte hindra från att återuppta ett aktivt sökande om nya indikationer pekar på att det verkligen rör sig om den allvarligt skadade vargen och en uppspårning vore möjlig.

Jurister överväger möjligheten att förkorta Linghedsvargens lidande

Att lång tid förflutit sedan eftersöket avbröts är inget argument för att inte återuppta detta, all den stund djuret i fråga med visshet är allvarligt skadat.

Leta inte efter efter hinder i lagstiftningen utan i stället efter utrymme att ta vara på lagstiftarens andemening om att vilt inte ska utsättas för onödigt lidande!

 

Torsten Nilsson

Ordförande Jägareförbundet Uppsala län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget