Kan jaktförordningens paragraf 40c användas för att avliva den skadade vargen i Linghed? Länsstyrelsens jurister överväger möjligheten. Foto: Arkivbild Dennis Jacobsen / Mostphotos

Jurister överväger möjligheten att förkorta Linghedsvargens lidande

Premium

Den skadade vargen i Linghed kan komma att avlivas. Länsstyrelsen i Dalarna överväger möjligheten att utnyttja paragraf 40c i jaktförordningen för att förkorta vargens lidande, och ett beslut väntas under dagen.

Ansvariga för rovdjursförvaltningen i Dalarna sitter under förmiddagen i möte med länsstyrelsens jurister. Frågan på bordet är om jaktförordningens paragraf 40c kan ge stöd för en avlivning.

– Vi har fått in två skyddsjaktansökningar, men det finns inget underlag i vargens beteende för att ge skyddsjakt, säger Caroline Dickson, enhetschef vid länsstyrelsens enhet för jakt och vilt.

 

Skadad och avmagrad varg fångad på bild – länsstyrelsen avvaktar

Förkorta lidandet

Då återstår möjligheten att hänvisa till djurskyddsskäl och vargens belägenhet. Vargen i Linghed fångades på en viltkamera i slutet av november. Det är en mycket mager varg som har en skada som gör att den linkar fram på tre ben. Sannolikt rör det sig om den varg som under skyddsjakt våren 2020 blev påskjuten, men inte funnen.

Vargen kan också vara angripen av skabb.

 

Eftersök på skadskjuten varg fortsätter

Risk för jaktbrott

Jägare i området vågar inte avliva den innan länsstyrelsen tagit ställning i frågan.

– Om vi tar ett beslut under dagen blir det personal från länsstyrelsen som kommer att avliva vargen, säger Caroline Dickson.

Knäckfrågan för länsstyrelsen är om paragraf 40c i jaktförordningen ger utrymme för att också aktivt söka efter och avliva det skadade viltet.

Länsstyrelsen i Dalarna överväger möjligheten att avliva en skadad varg Linghed av djurskyddsskäl. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev