En utmärglad varg linkar omkring på tre ben utanför byn Linghed i Dalarna. Den sågs senast i helgen, men ingen jägare vågar avliva den enligt paragraf 40C i jaktförordningen. Nu har frågan landat på länsstyrelsens bord som hittills valt att avvakta. Foto: Privat

Skadad och avmagrad varg fångad på bild – länsstyrelsen avvaktar

Premium

En skadad och avmagrad varg fångades på bild av en åtelkamera utanför Linghed i Dalarna för drygt en vecka sedan. I helgen sågs den haltande vargen igen när den uppehöll sig nära byn. Jägare i området vågar dock inte avliva den. Nu ligger frågan på länsstyrelsens bord.

Jägare som varit i kontakt med Svensk Jakt säger att det sannolikt rör sig om den varg som under skyddsjakt i våras blev påskjuten och som inte återfanns.
– Ingen vågar avliva vargen som blöder från det påskjutna benet och som hoppar på tre ben. Den är kraftigt avmagrad och saknar päls här och där. Varför ingriper inte länsstyrelsen i Dalarna och tar ett beslut om avlivning? Det här är djurplågeri, säger en jägare som Svensk Jakt varit i kontakt med.

 

Mår inte bra

Bert Eriksson är naturbevakare vid länsstyrelsen i Dalarna. Han berättar att han också sett bilden på vargen som verkar vara i mycket dåligt skick.
– Den ser inte ut att må bra. Det lär väl vara den där vargen som går på tre ben. Det är vad vi tror, säger han.

Eftersök på skadskjuten varg fortsätter

I lördags blev han uppringd av en man som sett vargen utanför Linghed. Även en jägare som var ute med sin älghundsvalp såg vargen.
Personal från länsstyrelsen åkte ut och kunde spåra den hundra meter efter en väg. Man konstaterade också att det fanns bloddroppar som kommit från vargens högra sida.

 

Bert Eriksson, naturbevakare, säger att man säkrat blod från den skadade vargen som nu skickats in för analys. Foto: Lars-Henrik Andersson

Framben skadat

– Det är ett framben som är skadat. Vi har skickat in blod för analys. Vi hittade även blod för en vecka sedan som också är inskickat för analys, berättar Bert Eriksson
På frågan vad länsstyrelsen kan göra, svarar han att det diskuterades så sent som i morse på ett telefonmöte men att enhetschefen inte var på plats och att det därför inte fattades några beslut.

Lagparagraf med stor gråzon

– Länsstyrelsen har inga befogenheter att utfärda beslut om avlivning, det är upp till var och en. Men vi ska se vad vi kan göra och vad länsstyrelsen kan bidra med, men som sagt; det ligger inte på mitt bord.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev