I dagsläget är det inte aktuellt med skyddsjakt på den skadade vargen i Linghed, men det kan komma att ändras om vargen uppvisar ”ett nära beteende”, enligt länsstyrelsen. Foto: Privat

Länsstyrelsen i Dalarna: Just nu ingen skyddsjakt på den skadade Linghedsvargen

Två ansökningar om skyddsjakt på vargen i Linghed har kommit till länsstyrelsen som i nuläget säger nej. Men påpekar samtidigt att om vargen ”har ett nära beteende” kan beslutet komma att omprövas.

I slutet av april skyddsjagades en varg som under en längre tid uppehållit sig i Linghed i Falu kommun. Vargen skadesköts i samband med skyddsjakten men återfanns inte vid eftersöket. I höstas observerades vargen igen, till synes i mycket dåligt skick. Den har även fångats på film och bild.

Skadad och avmagrad varg fångad på bild – länsstyrelsen avvaktar

– Det har inkommit två ansökningar om skyddsjakt på vargen men det finns inget lagstöd för att besluta om skyddsjakt grundat på djurskyddsskäl. Vi samlar nu information och observationer på vargen för att kunna avgöra om den fortfarande har ett nära beteende eller inte. Det skulle kunna vara grund för ett beslut om skyddsjakt och vi uppmanar därför boende i området att rapportera in observationer till Länsstyrelsen, säger Caroline Dickson, chef för enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

 

Avlivas när den anträffas

Hon påpekar också att enligt  paragraf 40 C i jaktförordningen kan vargen avlivas när den anträffas – om den är i en sådan belägenhet att den snarast bör avlivas av djurskyddsskäl.

– Våra jurister har gjort bedömningen att om våra naturbevakare stöter på den skadade vargen så kan och ska de avliva den, sade Caroline Dickson nyligen till Svensk Jakt.

Däremot kommer vargen inte att jagas eller spåras. En aktiv åtgärd är enligt länsstyrelsen inte förenligt med paragraf 40c.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev