Linghedsvargen ska avlivas. Länsstyrelsen i Dalarna bedömer att jaktförordningens paragraf 40c kan användas i dt här fallet. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Linghedsvargen ska avlivas – med stöd av 40c

Premium

Naturbevakare från länsstyrelsen i Dalarna har fått i uppdrag att avliva den skadade vargen i Linghed. Efter en bedömning av länsstyrelsens jurister och med stöd av fotografier ska vargen avlivas av djurskyddsskäl.

Redan under eftermiddagen idag kan naturbevakare vara på plats i Linghed för att lokalisera vargtiken och avliva henne. Det är konstaterat att det är samma varg som skadsköts under skyddsjakt tidigare i år.

 

Jurister överväger möjligheten att förkorta Linghedsvargens lidande

Klartecken för avlivning

Länsstyrelsens jurister har gett klartecken för att utnyttja jaktförordningens paragraf 40c.

– Våra jurister har gjort bedömningen att om våra naturbevakare stöter på den skadade vargen så kan och ska de avliva den, säger Caroline Dickson, enhetschef vid enheten för jakt och vilt.

Däremot kommer vargen inte att jagas eller spåras. En aktiv åtgärd är enligt länsstyrelsen inte förenligt med paragraf 40c.

 

Rör sig i känt område

– Nu vet vi ganska väl var den här vargen befinner sig, och en eller flera naturbevakare kommer att röra sig i det området, säger Caroline Dickson.

Bilder av vargen har skickats till SVA, och länsstyrelsen i Dalarna gör även en egen bedömning att vargen lider och att den inte kommer att klara sig. Förutom den gamla skottskadan har vargtiken förmodligen också drabbats av skabb.

– Vargen ska avlivas av djurskyddsskäl, säger Caroline Dickson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev