Skyddsjakten får utföras fram till den 4 mars av jaktledare och jägare utsedda av länsstyrelsen inom ett avgränsat område. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Länsstyrelsen byter fot – beviljar skyddsjakt på två närgångna vargar

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat om skyddsjakt på två vargar i Bollnäs och Ovanåkers kommun. Detta efter ansökan från Ovanåkers kommun.

För två veckor sedan avslog länsstyrelsen sammanlagt sex ansökningar om skyddsjakt på samma vargar. Då gjordes bedömningen att vargarnas beteende inte uppfyllde de kriterier för skyddsjakt som länsstyrelsen har att förhålla sig till.

Kommun ansöker på nytt om skyddsjakt på varg: ”Allvarlig situation”

Sedan dess har vargarna fortsatt att vistats i bebyggelse och fortsatt påverkat vardagen för en stor andel av de som bor i området. Ovanåkers kommun ansökte därefter på nytt om skyddsjakt – den här gången på tre vargar.

 

Dödat rådjur och älg

Vargarna har även fortsatt att döda bytesdjur i närheten av bebyggelse. Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, gör att vargarnas beteende riskerar att befästas och förstärkas.

Vargrevir påverkar skolundervisning – inget beslut om skyddsjakt

”Beteendet i sig är inte onaturligt, men det blir oönskat när vargarna allt oftare uppehåller sig nära människor. Inte i något annat revir i länet väljer vargar att så gott som dagligen söka föda i mänskligt befolkade byar och tätorter”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Beslut

Mot bakgrund av problemens omfattning och karaktär, avsaknaden av alternativa lösningar och den vida krets boende som berörs gör länsstyrelsen bedömningen att det i ärendet är fråga om sådana tvingande skäl av social karaktär som har ett allt överskuggande allmänintresse.

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lösning än skyddsjakt.

 

Tillåtet skyddsjaktområde inom den röda ringen. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev