I Gammel-Homna i Ovanåkers kommun tvingas byborna leva med vargar inne på gårdarna. Foto: Privat & Olle Olsson

Närgångna vargar: ”Är det bara stadsbor som kan förvänta sig hjälp?”

I onsdags sköts en varg på skyddsjakt efter att den bland annat befunnit sig vid Lugnets skidstadion i Falun. Vargen bedömdes kunna orsaka allvarlig skada på grund av sitt orädda beteende.
Tio mil därifrån går samtidigt tre vargar dagligen inne i byn Gammel-Homna. Där blir det ingen skyddsjakt.

I fredags inleddes Svenska skidspelen på Lugnet i Falun. Tusentals förväntansfulla åskådare förväntas komma till skidtävlingarna som pågår under tre dagar.

Förmodligen arrangeras tävlingarna i vargfria marker. I onsdags, två dagar innan tävlingspremiären, sköts den varg som setts springa omkring bland skidspåren i området.

Blixtsnabb jakt när varg sköts vid Lugnet

Samma dag

Länsstyrelsen i Dalarna gjorde bedömningen att om vargen tillåts vänja sig vid att vistas i området, är sannolikheten stor att den kan komma att orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur. Därför beslutades om skyddsjakt.

Vargen sköts samma dag.

– Det var flera anledningar till varför vi bestämde oss för att skynda på. Dels är det väldigt goda spårförhållanden nu. Men också för att vi inte kan ha jakt i helgen då det är väldigt mycket folk i området. Dessutom är det skönt att alla som kommer till skidspelen ska slippa oroa sig, säger Caroline Dickson, chef för enheten för vilt på länsstyrelsen, till Falu-Kuriren.

 

”Dessutom är det skönt att alla som kommer till skidspelen ska slippa oroa sig.”
– Caroline Dickson

 

Här ligger Gammel-Homna. Karta: Google maps

I samhället Gammel-Homna i Ovanåkers kommun, Gävleborgs län, finns ingen skidstadion. Inte heller McDonalds, kulturhus eller något café. Byn ligger bara tio mil från Falun, men stadens puls känns längre bort än så.

Tre vargar

Även här finns varg. Tre stycken närmare bestämt. Nästan dagligen ser någon dem inne i Gammel-Homna eller i byarna runt omkring.

– De började springa här i november. Nu blir jag nästan förvånad om vargarna inte visat sig det senaste dygnet. Man börjar fundera vart de tagit vägen, berättar en boende i Gammel-Homna.

 

Vargspår intill djurhagar mitt inne i byn. Foto: Olle Olsson

Han berättar att byborna inte låter sina barn leka ensamma ute på grund av vargarna. Att släppa ut hunden på tomten för att pinka är otänkbart.

”Ett jävla liv”

– Nyligen sköt grannen en räv på åkern utanför sitt hus. Efter att han skjutit räven kom hans fru ut. När de stod där och resonerade fick de se hur vargarna kom över åkern och tog den nyskjutna räven. Sedan blev det ett jävla liv på dem och de började slåss med varandra om räven. De brydde sig inte ett enda dugg om att det stod två människor där, berättar han.

 

Tre vargar har gått vid husen. Foto: Privat

En naturbevakare från länsstyrelsen i Gävleborgs län kom till platsen och dokumenterade händelsen.

Det är långt ifrån den enda gången myndigheten varit i Gammel-Homna de senaste månaderna på grund av de tre vargarna. Tack vare analys av spillning vet myndigheten numera att det rör sig om tre yngre vargar som är födda i reviret Loberget. Det handlar inte om så kallat ”genetiskt viktiga” vargar.

 

Vargspår. Foto: Privat

Ansökte om skyddsjakt

Efter månader av obehag av att ha vargar springande inne på gårdarna fick flera bybor nog. I slutet av februari lämnade fyra privatpersoner in varsin skyddsjaktansökan på vargarna.

”När man ska gå ut på promenad så ska man inte behöva gå med en yxa, eller behöva titta bakom sin rygg hela tiden”, stod det i en av ansökningarna.

”Har bott på denna fastighet i över 20 år och det har alltid funnits varg i skogen men att ha varg in på gårdarna gör att det blir stor otrygghet för ens djur och barn. Vi ser varg ofta men aldrig älg, det finns ju ingen mat i skogen längre till vargen”, stod det i en annan.

Avslag

Några dagar senare kom länsstyrelsens beslut.

Avslag.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län konstaterar att de rapporter som har kommit in inte uppfyller Viltskadecenters tumregler för att definiera vargindivider med ett oönskat beteende.

Baserat på den vägledning som länsstyrelsen har att utgå ifrån går det, enligt myndigheten, inte att säkerställa att vargarna som rör sig i området är att benämna som problemindivider.

 

Några av gårdarna i Gammel-Homna. Foto: Olle Olsson

Drygt två veckor har gått sedan dess. Vargarna är kvar.

– Nästan varje dag är det någon som ser antingen dem eller deras spår. De går inne i byn både på dagarna och nätterna. Det är kusligt att ha tre stora rovdjur springande på gården, folk är livrädda, konstaterar mannen i Gammel-Homna.

 

”Det är kusligt att ha tre stora rovdjur springande på gården, folk är livrädda.”

 

Enda skillnaden jämfört med tidigare är att knappt någon numera bryr sig om att rapportera vad som händer till länsstyrelsen.

– Varför ska man göra det, det känns inte som att de vill göra något i alla fall. Kanske ska vi skylla oss själva som väljer att bo på landet.

 

Vargspår direkt intill gårdar och en hage där det går nötboskap. Foto: Olle Olsson

Han blev både glad och förvånad när Länsstyrelsen i Dalarnas län på eget initiativ beslutade om att skjuta vargen i Falun i onsdags.

”Samma lagstiftning”

– Det klart att den vargen ska skjutas. Den har ingenting där att göra. Men jag undrar varför min och mina grannars oro inte väger lika tungt? Vi har inte en utan tre vargar på våra gårdar, men Länsstyrelsen i Gävleborgs län gör ingenting åt saken.

– Det är samma lagstiftning som gäller vid skyddsjakt på varg i Gävleborg och Dalarna. Måste man arrangera en skidtävling för att få skyddsjakt på varg? Eller är det bara stadsbor som har rätt att vara rädda för varg och kan förvänta sig hjälp, frågar han sig.

 

Rovdjursavvisande stängsel som vargarna hoppar kors och tvärs över. Foto: Olle Olsson

Det är fortfarande snö i Gammel-Homna. Om länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt skulle chansen att skjuta vargarna vara stor. Men något beslut tycks inte komma.

Nu på lördagsmorgonen var vargarna inne i en hage med nötboskap och åt på en eventuellt dödfödd kalv som kommit under natten.

 

Spår efter vargarna när de på lördagsmorgonen gick in i en hage med nötboskap och åt på eventuellt dödfödd kalv. Foto: Privat

– Snart är det vår. Nu börjar kalvningen och bönderna släpper ut sina får. Vargarna är redan inne i hagarna och springer, de hoppar kors och tvärs över de där femtrådiga stängslen som myndigheterna kallar för rovdjursstängsel.

Klart: En av tre oskygga byvargar får skjutas

Länsstyrelsen: ”Måste följa riktlinjer och lagar”

Därför sköts Lugnet-vargen: ”Tillvänjning bör motverkas tidigt”

Ny ansökan om skyddsjakt

Efter att vargar varit inne i kohagen på lördagsmorgonen har ytterligare en ansökan om skyddsjakt lämnats in. Det är den femte i ordningen.
Bilden ovan visar spår från morgonen där vargarna hoppat över ett så kallat rovdjursavvisande stängsel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev