Vargspår direkt intill gårdar i Gammel-Homna och en hage där det går nötboskap. Natten efter fototillfället var vargarna inne i hagen och åt på en dödfödd kalv. Foto: Olle Olsson

Klart: En av tre oskygga byvargar får skjutas

Det blir skyddsjakt på varg i Gammel-Homna i Ovanåkers kommun. Men bara en av de tre oskygga vargarna som springer i byn får skjutas.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om problemen med tre oskygga vargar i och runt byn Gammel-Homna väster om Edsbyn i Hälsingland.

Närgångna vargar: ”Är det bara stadsbor som kan förvänta sig hjälp?”

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har, enligt egen utsago, tidigare sagt nej till sex ansökningar om skyddsjakt. Ansökningarna grundade sig framför allt på att boende var oroliga och rädda för att det rörde sig varg i byarna. Avslagen kom den 1 mars.

Nej till fyra skyddsjaktansökningar på varg

Men problemen med vargarna har fortsatt. Nu har myndigheten bytt fot och beslutat att tillåta skyddsjakt.

Den senaste ansökan avsåg samtliga tre vargar som uppträder på gårdar och inne i kohagar. Men bara en av dem får skjutas, enligt länsstyrelsens beslut.

Naturvårdsverkets riktlinjer

Simon Viklund, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län, förklarar beslutet i ett mejlsvar:

”Enligt rapporterna som kommit in är det oftast en ensam individ som observeras dagtid i byarna”, skriver han.

Simon Viklund fortsätter sitt svar med att hänvisa till Naturvårdsverkets riktlinjer:

Att det inte är exakt klarlagt vilken individ i exempelvis en familjegrupp av varg som orsakat allvarliga skador på tamdjur bör inte innebära något hinder för att medge skyddsjakt. Det är dock lämpligt att jakten medges efter en individ i taget. Jakten bör om möjligt riktas mot den individ som mest sannolikt bedöms som skadegörande”, skriver Simon Viklund.

 

Observation vid lunchtid

Den senaste observationen av varg från Gammel-Homna var vid lunchtid i dag, tisdag. Då fotograferades vargen av en viltkamera i fullt dagsljus intill några fastigheter.

Skyddsjakten får inledas omedelbart och pågå som längst till och med den 11 april. Länsstyrelsen eller av länsstyrelsen utsedda personer får utföra jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev