Nej till skyddsjakt på fyra vargar. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Nej till fyra skyddsjaktansökningar på varg

Det blir ingen skyddsjakt på de vargar som uppträder oskyggt i Ovanåkers kommun, Hälsingland. Trots att vargarna rör sig inne i byar både dagtid som nattetid är det inte säkert att de går att benämna som problemindivider.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om att det kommit in fyra skyddsjaktansökningar på varg från Voxna och byarna runt omkring, strax väster om Edsbyn. Enligt ansökningarna har vargarna, som kommer från reviret Loberget, uppträtt oskyggt under en lång tid. Boende uppger att de haft varg i 20 år men aldrig inne i samhällena på det sätt som de här vargarna beter sig. Enligt en ansökan beväpnar sig folk med yxa som skydd mot varg när de ska gå ut på promenad.

Fyra ansöker om skyddsjakt på oskygga vargar

Tumregler stoppar

Men någon skyddsjakt blir det inte tal om.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län konstaterar att de rapporter som har kommit in inte uppfyller Viltskadecenters tumregler för att definiera vargindivider med ett oönskat beteende.

Baserat på den vägledning som länsstyrelsen har att utgå ifrån går det, enligt myndigheten, inte säkerställa att vargarna som rör sig i området är att benämna som problemindivider.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev