Foto (i hägn): Olle Olsson

Fyra ansöker om skyddsjakt på oskygga vargar

Närgångna vargar orsakar oro för boende. Nu har fyra olika skyddsjaktansökningar på vargarna skickats in av privatpersoner i området.

Enligt de fyra skyddsjaktansökningarna har tre vargar befunnit sig i närheten och inne i olika samhällen runt Voxna, väster om Edsbyn i Hälsingland. Vargarna har under lång tid och vid otaliga tillfällen observerats inne i byarna. Vargarna ska ha setts inne i samhällens både på dagtid och nattetid.

Så sent som på måndagsmorgonen gick exempelvis en av vargarna förbi ett växthus på en gårdsplan i samhället Gammel-Homna.

Oviktiga ungvargar

Spillning från vargarna har analyserats och tack vare dna vet man med säkerhet att det rör sig om ungvargar födda i reviret Loberget – troligtvis födda 2022. Vargarna är inte så kallat genetiskt viktiga.

Närgången vargtik sköts på skyddsjakt

Trots ihärdiga spårningar har länsstyrelsens naturbevakare inte hittat några revirmarkeringar från varg i området och myndigheten bedömmer därför att alfaparet inte finns kvar.

I flera av ansökningarna uttrycks oro att ungvargarna ska etablera revir inne i samhällena.

Yxa på promenaden

”När man ska gå ut på promenad så ska man inte behöva gå med en yxa, eller behöva titta bakom sin rygg hela tiden”, står det i en av ansökningarna.

”Har bott på denna fastighet i över 20 år och det har alltid funnits varg i skogen men att ha varg in på gårdarna gör att det blir stor otrygghet för ens djur och barn. Vi ser varg ofta men aldrig älg, det finns ju ingen mat i skogen längre till vargen”, står det i en annan skyddsjaktansökan.

Beslut under veckan

Enligt Simon Viklund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län, väntas myndigheten ta ställning till de fyra skyddsjaktansökningarna den här veckan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev