Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Närgången vargtik sköts på skyddsjakt

Premium

Vargtiken har ansetts kunna bli farlig för både människor och tamboskap och hon har därför varit föremål för en rad skyddsjakter. På söndagen fälldes hon av allt att döma på skyddsjakt.

Problemen med en eller flera närgångna vargar har pågått under en lång period i och omkring Färila, Ljusdals kommun. Redan i december 2021 visade dna-analys att en tikvarg född i problemreviret Tönsen etablerade revir i bebyggelsen runt Färila.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har sedan dess beviljat ett flertal skyddsjakter under åren. Två vargar har också skjutits under skyddsjakterna, men det har visat sig vara andra vargar än den utpekade tiken. Därför har problemen också fortsatt.

Ny skyddsjakt på problemvarg: ”Kan orsaka allvarlig skada mot människor”

Vargtiken har fortsatt sitt mycket närgångna beteende och under vintern har hon än en gång fått sällskap av en hanvarg. Nyligen beviljade länsstyrelsen återigen skyddsjakt på en av vargarna i området, målet var att tiken skulle fällas.

– Det har jagats varg inne i skyddsjaktområdet hela helgen. På söndagen drev hundar en av de två vargarna. Tyvärr gick även den vargen ut från skyddsjaktområdet och drevet fortsatte utanför området, berättar Stefan Lindström som är naturbevakare för Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Klartecken för skyddsjakt på orädd vargtik

Men i det absolut sista ljuset på söndagseftermiddagen gick drevet åter in i skyddsjaktområdet och där kunde vargen äntligen fällas.

Det handlar om en tik på 34 kilo som var i löp när hon fälldes.

– Vi är övertygade om att det är rätt varg som fällts den här gången, säger Stefan Lindström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev