Foto: Ur skyddsjaktsansökan som nu beviljats av länsstyrelsen

Ny skyddsjakt på problemvarg: ”Kan orsaka allvarlig skada mot människor”

En närgången varg blir återigen föremål för skyddsjakt. Länsstyrelsen anser att vargen kan orsaka allvarlig skada mot människor och tamdjur.

Skyddsjaktbeslutet gäller en vargtik i området kring Korskrogen och Färila, Ljusdals kommun. Vargen kommer ursprungligen från problemreviret Tönsen.

Tiken har dokumenterats i området sedan december 2021, och har varit föremål för skyddsjakt vid ett flertal tillfällen under 2022. Vargtiken har uppvisat ett oönskat beteende genom att röra sig nära bebyggelse och människor. Det har även skett två konstaterade vargangrepp på får i området under hösten 2022.

Kattjagande varg fortsätter gäcka bybor – ny ansökan om skyddsjakt

– Trots att boende i området upprepade gånger försökt skrämma bort vargen fortsätter den återkomma till samhällena. Under de senaste veckorna har dessutom tikens närvaro eskalerat. Det är svårt att skrämma en varg som redan har det här rörelsemönstret. Vi gör därför bedömningen att det råder risk för att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tamdjur, säger Simon Viklund, Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten får pågå fram till och med den 16 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev