Tiken som det tidigare beviljats skyddsjakt på har, enligt ansökan, via dna hittats i området. Men om det är den vargen som åter igen fastnat på bild inne på gårdar är oklart, enligt länsstyrelsen. Foto: Ur skyddsjaktsansökan

Kattjagande varg fortsätter gäcka bybor – ny ansökan om skyddsjakt

Under de senaste åren har närgångna vargar gäckat såväl bybor som jägare i och omkring Färila i Ljusdals kommun. Trots upprepade skyddsjakter har en återkommande tik undkommit – men problemen kvarstår och nu ansöker en privatperson återigen om skyddsjakt.

I Färila och kringliggande byar har problemet med närgångna vargar funnits i flera år ­– och flera skyddsjakter har beviljats.

För knappt ett år sedan beslutade länsstyrelsen Gävleborg att en ensam tik som uppvisat ett oönskat beteende fick skjutas. Och till slut fälldes – en hanvarg.

Okänd partner

Bevisligen hade tiken en okänd partner och undkom själv skyddsjakten. Men nu ansöker en privatperson återigen om skyddsjakt. Denna gång på två vargar.

I skyddsjaktsansökan står det att:

”Problemen kvarstår med tagna katter, spring i byar, nu även 2 st tagna får i somras.”

Inget dna

Länsstyrelsen Gävleborg meddelar att det inte finns några analyserade dna-prov som kan knytas till de vargar som på film fångats på gårdsplaner. Detta gör att de inte heller kan avgöra om det är samma tik som åter rör sig bland gårdarna.

Andra fynd

I skyddsjaktsansökan hänvisar privatpersonen dock till andra fynd. Vidare skrivs det att:

”Då dna finns från vår byvarg från tidigare skyddsjakter G229-19 taget 2022-12-01 visar att hon fortfarande finns i området nu också med en trolig partner då revirmarkeringar av 2 individer förekommit inom det f.d skyddsjaktområdet”.

Säkra observationer

Under december månad har det gjorts fem, vad privatpersonen anser vara säkra, observationer i bebyggelse. Detta utöver ett antal misstänkta observationer.

”Då G229-19 tidigare haft sällskap av hanar har dessa par rört sig i bebyggelse, vi tror att hon även med denna hane kommer att fortsätta vistas i byarna.”, står det avslutningsvis.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev