Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fel varg sköts på skyddsjakt: ”Hur många vargar springer här egentligen”

Tanken var att en närgången vargtik skulle fällas vid skyddsjakt. På lördagsmorgonen sköts en varg vid jakten – en hanvarg.

Problemet med närgångna vargar i byarna runt Färila i Hälsingland har funnits i ett års tid. Tidigare i vintras sköts en hanvarg på skyddsjakt och nyligen beslutade länsstyrelsen att även en tik med oönskat beteende skulle fällas.

Närgången varg sköts på skyddsjakt

Enligt länsstyrelsens spårningar och bilder från viltkameror skulle det bara finnas en varg i området. När en vuxen varg sköts för hund strax utanför Korskrogen på lördagsmorgonen var man övertygad om att det var rätt varg som fällts.

Men det var det alltså inte. Det handlar istället om en vuxen hanvarg på 38,7 kilo.

 

”Obegripligt”

– Det är obegripligt. Vid alla observationer och på bilder vi fått från åtelkameror har det varit en ensam varg som rört sig inom jaktområdet. Det här verkar vara en never ending story och man frågar sig hur många vargar det springer här egentligen, säger jaktledaren för skyddsjakten till Jaktjournalen.

Varg får skjutas: ”Kan orsaka allvarlig skada mot människor”

Skyddsjakten är avslutad, detta eftersom länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat att bara en varg fick fällas. Ska vargtiken, som av länsstyrelsen bedöms kunna bli farlig för människor och eller tamdjur, måste myndigheten fatta ett nytt skyddsjaktbeslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev