En potentiellt farlig varg får skjutas på skyddsjakt. Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Varg får skjutas: ”Kan orsaka allvarlig skada mot människor”

En närgången varg får avlivas på skyddsjakt. Länsstyrelsens bedömning är att om vargen får fortsätta att vara i området finns en stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och/eller tama djur.

Under ett års tid har närgångna vargar skrämt boende i Korskrogen, Ljusdals kommun i Hälsingland. I februari fälldes också en oskygg varg på skyddsjakt i byn.

Ansökan den gången gällde ett vargpar men länsstyrelsen beslutade att endast en av vargarna fick skjutas. Därför finns problemet kvar efter den första skyddsjakten då den kvarvarande vargen fortsatt sitt oönskade och närgångna beteende.

Närgången varg sköts på skyddsjakt

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har efter den avslutade skyddsjakten tagit emot ett flertal rapporter om en varg med ett avvikande beteendemönster, där den bland annat rört sig på och mellan gårdar upprepade gånger.

 

Förbi ICA

Vargen har dokumenterats på en gård där den stod fem meter från gårdsägaren innan den gick därifrån. Den har observerats inne i Korskrogen mitt på dagen av ett flertal människor. Länsstyrelsen har även fått en film från övervakningskamera där vargen går förbi ICA i Färila.

Länsstyrelsens bedömning är att vargen med stor sannolikhet blir en fara för människor och/eller tamdjur om den får vara kvar i samhällena. Därför beslutade myndigheten på tisdagen om skyddsjakt.

 

Känt problemrevir

Vargen är en tik som härstammar från Tönsenreviret, ett revir som har lång historik med närgångna problemvargar.

Skyddsjakten får som längst pågå till och med den 24 maj, länsstyrelsen utser vilka jägare som ska delta och hundar får användas vid skyddsjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev