Vargar som vant sig till människan kan i trängda situationer uppvisa ett aggressivt beteende och därmed utgöra en potentiell fara, menar länsstyrelsen.

Vargar som vant sig vid människor kan i trängda situationer ha ett aggressivt beteende och utgöra fara, menar Länsstyrelsen Dalarna. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Därför sköts Lugnet-vargen: ”Tillvänjning bör motverkas tidigt”

Det finns en ökad risk för skada om vargar vistas inom 30 meter från människor. Den bedömningen gör Viltskadecenter. Det var också därför länsstyrelsen beviljade skyddsjakt tidigare i veckan på den varg som bland annat sprungit efter en skidåkare vid Lugnets skidstadion i Falun.

Länsstyrelsen i Dalarnas län skriver i sitt skyddsjaktsbeslut att rapporter om händelser med närgången varg började komma i december 2022. Vargen har rört sig på gårdsplaner, i närheten av stall och gårdar, och inne i samhällen. Det har vid minst tre tillfällen förekommit händelser där vargen befunnit sig inom 30 meter från människa.

Blixtsnabb jakt när varg sköts vid Lugnet

”En sådan trend har redan kunnat observeras i och med att vargen med ökad närgångenhet besöker bebyggelser. Länsstyrelsens bedömning utifrån rapporter om observationer är att vargen tappar mer och mer av sin skygghet mot människor”, står det i beslutet.

Aggressivt beteende

Länsstyrelsen uppger att om en varg under en längre period rör sig nära människor och / eller bebyggelse kan det förväntas att vargen vänjer sig vid människan till en viss grad och därmed inte viker av i samma utsträckning när människor närmar sig. ”Vargar som vant sig till människan på detta vis kan i trängda situationer uppvisa ett aggressivt beteende och därmed utgöra en potentiell fara. För att undvika en sådan situation bör tillvänjning av varg motverkas i ett tidigt skede”, skriver myndigheten.

Ökad risk

Länsstyrelsen hänvisar vidare till Viltskadecenters bedömning om att det finns en ökad risk för allvarlig skada om en eller flera vargar vid upprepade tillfällen och under en längre tid har rapporterats vistas inom 30 meter från en eller flera människor i dagsljus eller mörker.

Svåra att skrämma

Viltskadecenter har dessutom sammanställt skrämselåtgärder riktade mot varg där det framgår att sannolikheten att åtgärderna ska leda till att vargen bryter sitt oönskade beteende är relativt liten.

Länsstyrelsen Dalarna konstaterade därför att andra lämpliga lösningar saknas och beviljade skyddsjakt.

Några timmar senare var vargen skjuten.

Närgångna vargar: ”Är det bara stadsbor som kan förvänta sig hjälp?”

Länsstyrelsen: ”Måste följa riktlinjer och lagar”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev