Ljuddämpare ska inte längre jämställas med skjutvapen. Det har nu medfört en juridisk cirkus om hur undantagsbestämmelsen i en lag ska tolkas. Foto: Lars-Henrik Andersson

Myndigheten: Vi jobbar på en lösning

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, lovar att snart ge besked i frågan om det krävs tillstånd eller inte för att handla med ljuddämpare. Myndighetens ambition är att hitta en lösning på frågan.

ISP och Polisen uppger att det kan komma att krävas ett särskilt tillstånd för att få sälja ljuddämpare. Ljuddämpare, som klassas som krigsmateriel, ska inte längre jämställas med skjutvapen i vapenlagen, enligt myndigheterna.
Men en ljuddämpare är en del till ett vapen och omfattas därmed av ett undantag från tillståndskravet för handel, i förordningen om krigsmateriel.
Därmed torde det inte vara något problem att sälja ljuddämpare för en handlare. Det som ställer till det är att handeln reglerats av vapenlagen, men kommer inte göra det fortsättningsvis då ljuddämpare blir licensfria.

Jägareförbundets jurist: Undantag för att handla med ljuddämpare

På ISP säger chefsjurist Tobias Bergkvist att myndigheten inte landat i hur undantagsbestämmelsen i förordningen ska tolkas.

 

Besked inom kort

– Vi kommer så snart som möjligt, innan den 30 juni, gå ut med hur vi tolkar bestämmelsen. Det finns skäl som talar för att man ska anse att handeln med ljuddämpare ska omfattas av undantaget. Men i bestämmelsen står också att handel med ljuddämpare regleras i vapenlagen och då får man fundera över vilken betydelse det ska ha. Bestämmelsen tillkom för att undvika en dubbelreglering.
Efter 1 juli kommer det alltså inte ske handel med ljuddämpare enligt vapenlagen.

Ljuddämpare betraktas som krigsmateriel – försäljningen hotas

– Då är man tillbaka till de grundläggande bestämmelserna i krigsmateriellagen och då ska ljuddämpare omfattas av tillståndsplikt.
Det är det som är själva kärnan i den juridiska kullerbytta som nu kan komma att drabba vapenhandeln.

 

Tolkningsfråga

– Vi är inte ännu på det klara med vilken tolkning som ska göras, säger Tobas Bergkvist och tillägger:
– Men vi är medvetna om att det måste göras så snart som möjligt. Vi förstår att det här är ett problem och vi ska hitta ett sätt att hantera det.
Enligt Tobias Bergkvist finns två alternativ. Antingen bestämmer man sig för att undantaget för tillstånd i krigsmateriellagen gäller. Detta trots att handeln inte kommer regleras i vapenlagen. Det andra alternativet är att skrivningen i förordningen justeras.

 

Vad är det som gäller efter 1 juli för en vapenhandlare som idag säljer ljuddämpare?
– En berättigad fråga. Vi har fått många påringningar och mejl från de som är oroliga.
Ambitionen har varit att införa lättnader när det gäller hanteringen av ljuddämpare och det är det många som sett fram emot.
ISP gör tolkningen att det inte finns ett intresse från statens sida längre att reglera ljuddämpare, alltså: det kommer inte krävas licens för innehav.
¬– Då ska inte vi på ISP ha någon annan syn än staten. Anser man att ljuddämpare inte behöver kontrolleras genom vapenlagen så finns skäl att v fundera över om det finns motiv att kontrollera det enligt vår lag. Vi anser inte att ISP ska ha någon annan inställning till ljuddämpare än regeringen gett uttryck för, säger Tobias Bergkvist.

Polisen: Finns inget undantag för ljuddämpare

Han vill betona att ISP inte satt ner foten ännu hur undantaget ska tolkas.
– Så länge man inte bestämt hur undantag ska hanteras så krävs tillstånd. Om vi kommer fram till att undantaget gäller så behöver man inte ansöka om tillstånd. Kommer vi fram till att undantaget inte gäller kommer det vara få som uppfyller kriterier för att kunna söka tillstånd. Detta eftersom vår lagstiftning har en helt annan utgångspunkt än vapenlagen, säger Tobias Bergkvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev